De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 5: Wat goed is, komt snel

Leiden, maandag 23 januari 2006

Dierbare Liefdescursisten,

Heel vroeger, toen de dieren nog konden praten en ik met de bus reisde, trof ik eens een beeldschone jongeman aan de bushalte. Ik lonkte naar hem. Hij sprak mij aan. In de bus zaten we naast elkaar, en toen ik uitstapte, was ik bijna verloofd.

tussen

Ik moest dan ook even gaan zitten om de situatie te overdenken. Wie was hij eigenlijk, deze nieuwe grote liefde? Lange wimpers, donkee ogen, een mond om te kussen (maar niet in de bus), en een voornaam die met een R. begon. Wat goed is, komt snel, constateerde ik tevreden, en besloot met de taxi naar huis te gaan om daar zijn bezoek af te wachten.

tussen

Liefdescursisten, wat mij die dag overkwam, ziet u ook in films. De een ziet de ander, beiden ontvlammen in liefde en passie en meteen is alles in orde.

Nooit misverstanden over sokken die in een sokkenmand thuishoren maar toch elders liggen.

Nooit vragen over het gebruik van een badkamer.

Nooit het kleinste snurkje.

Nooit.

Alleen ideale liefde.

tussen

Nu heb ik nimmer de zin van samenwonen begrepen, romantische passie is mij dierbaar en die wil ik niet besteden aan kibbelen over sokkenmanden. Dit fenomeen ken ik vooral dankzij uw e-mails, Liefdescursisten. Maar ook zonder samenwonen kan de liefde ideaal zijn.

tussen

Mijn beeldschone jongeman uit de bus kwam op bezoek. Wat goed is, komt snel, herhaalde ik tevreden voor mezelf. De eerste avond kuste ik hem. De dag erna kocht ik een nieuw bed. Bij zijn volgende bezoek bleek, dat we elkaar niets te zeggen hadden. Toen vertrok de jongeman, en hij kwam nooit weerom.

U leert hieruit: wat goed is, komt snel, en vertrekt ook snel.

tussen

In de regel - let op, er zijn uitzonderingen - is een langzaam ontstane romance stabieler dan een snelle. Een kaartenhuis zet u vlug in elkaar en dat valt bij het eerste zuchtje wind om. Een kasteel dat steen voor steen is gebouwd, kan tegen de ergste storm. Bent u holderdebolder in een romance beland, neem dan af en toe pauze, al is het maar een dag zonder enig contact.

Het is zinloos 's morgens op te staan met het voornemen in de namiddag verloofd te zijn. U kunt dan immers 's avonds gescheiden zijn, nog voordat het tot een huwelijk kwam.

Beter is het geleidelijk uw contacten met aanminnige onbekenden te intensiveren. Daardoor kunt u ontdekken wie van hen uw mogelijke Geliefde is. Indien u de afgelopen week het huiswerk deed, dan hebt u ontdekt dat u in staat bent kleine gesprekjes te voeren met vreemden. U ziet dat u vordert, goed zo! De Liefdescursisten die met het oog op het dreigende voorjaar nu pas in de klas komen, kunnen de lessen bestuderen in het archief.

tussen

Het huiswerk voor deze week is gevaarlijk maar noodzakelijk. U gaat oefenen met de argeloze aanraking. Heren moeten hierbij voorzichtig zijn, terwijl dames rekening dienen te houden met misverstanden.

tussen

Stap voor stap, rustig aan, en steeds meer leren durven. Als u het alleen kon, had u het alleen gedaan. Maar enfin... ik heb uw hand stevig vast, dat heeft u wel gemerkt.

tussen

Volgende week behandel ik de Liefdeswet die zich exclusief op heren richt en die dicteert: Een Man Mag Niet Huilen. Met andere woorden, een man moet stoer en doortastend zijn, het initiatief nemen, tegen afwijzingen kunnen en altijd, nu ja, man zijn. Is de man nog steeds een jager, zitten we nog in de oertijd met hem? Wat het antwoord is op deze en andere vragen, verneemt u op maandag 30 januari van

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus