De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 3: Uitersten trekken elkaar aan

Leiden, maandag 9 januari 2006

Allerliefste Liefdescursisten,

Een enkele keer wandel ik langs een dakloze man die geen huis heeft, maar wel veel charme bezit. Hij kijkt mij vol verlangen aan. Ik knik hem dan hartelijk toe en vervolg mijn pad, dat meestal naar mijn goedverwarmde boudoir leidt. Zal ik hem de volgende keer meenemen? Zijn ontheemde status trekt mij aan. Hij is zo een geheel ander mensch dan uw Liefdesdocente en zijn wereld is de hare niet. Wat weet zo'n man immers van boudoirs?

tussen

Daar is de Liefdeswet al die u en mij deze week beheerst: trekken uitersten elkaar aan of niet?

tussen

Aanvankelijk dacht moi van wel. Aanvankelijk dacht moi, dat de Geliefde alles moest zijn wat in haar karakter ontbrak.
Voelde ik hoogtevrees, dan zocht ik verkering met een piloot, die een voorkeur moest hebben voor open helicopters. Twijfelde ik aan mijn spiegelbeeld, dan diende een getatoueerde Maori uitkomst te bieden, hoe ver van Leiden Nieuw-Zeeland ook lag. En in de dagen dat het bestaan van God onduidelijk was, verlangde ik naar houvast geboden door dominees en aanverwante artikelen.
Welnu, die theorie bleek in de praktijk niet te werken. Er was een betere nodig.

tussen

Vorige week heb ik het romantisch gevaar van de soortgenootjes uiteengezet. Het huiswerk sloot daarop aan. U diende vriendelijk te zijn tegen degenen die, zoals u morrend zegt uw "type" niet zijn. Een enkeling klaagde dat het leek of u uw dierbare droom over uw Ideale Geliefde opgaf. Onzin, zeg ik ferm, u leerde alleen in de breedte te dromen. Zo passen er meer Mogelijke Geliefden in uw droom, en dat vergroot de kansen om iemand te ontmoeten. Daar gaat het om. Kijkt u het huiswerk nog even na in het Liefdesarchief? Een weekje extra oefenen kan geen kwaad.

tussen

Uitersten kunnen elkaar aantrekken, dat is zeker. Wie hoogtevrees heeft, wil iemand die in een open helicopter vliegt. Alleen: daarmee gaat de hoogtevrees niet over, en knusse wolkentochtjes zijn er dus niet bij. Deze aantrekkingskracht komt voort uit een verlangen ergens van te genezen. De ander is dan het aspirientje.

tussen

Dat werkt maar kort. Dan is het voorbij.

tussen

Indien u een Geliefde zoekt, heeft u dus iemand nodig die u eigenlijk kunt missen. Die vindt u gemakkelijker als u aandacht besteedt aan het huiswerk.

tussen

U ziet dat het praktische en romantische elkaar vinden in de Liefdeswetten. Ja, uitersten kunnen elkaar aantrekken, maar dat is niet altijd om de juiste redenen. Om die te leren kennen, is studie nodig. En oefenen. Natuurlijk kunt u ook de liefdesboel de liefdesboel laten, al levert dat in de regel niets op.

tussen

Volgende week ga ik in op de Liefdeswet die zo opgewekt dicteert dat er geen handvol maar een landvol van Geliefden is. Zou dat aangename idee waar zijn, en heeft u het voor het uitzoeken als u maar wist waar u moest kijken? Het antwoord op deze en andere vragen hoort u op maandag 16 januari van

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus