De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 20:

Echte Liefde Is Onvoorwaardelijk

Leiden, maandag 8 mei 2006

Lieve Liefdescursisten,

Ja, moi weet het: er was een andere Liefdesles aangekondigd, die over liefde waardoor alles vergeven zou worden. Of zal worden. Of juist niet, maar daarover meer volgende week. Thans bespreek ik een urgente kwestie, die door een mijner Liefdescursisten is afgesmeekt. Onvoorwaardelijke liefde, is dat pas de echte liefde?

tussen

Het moderne leven leert ons liefde te zien als een transactie. U investeert en wenst opbrengst. Het is geven en nemen, jawel, maar de stand ervan houdt u bij met het scherpe oog van de kwaliteitsslager, die precies het juiste gewicht voor de prijs af kan snijden.

Dat is de voorwaardelijke liefde. U geeft, opdat u krijgt. En pas nadat u gekregen heeft, wilt u weer wat geven.

Dat noemt u liefhebben. "Ja hoor eens," zegt u dan, "voor wat hoort wat."

tussen

Indien u gelukkig bent met de voorwaardelijke liefde, heeft u mijn zegen. Maar u bent niet gelukkig. U wilt dat er iemand mateloos en tomeloos van u houdt, van uw hart, lichaam en geest en dan wilt u ook nog gezellig samen kopjes koffie drinken. En flessen whiskey, als dat even kan.

Eigenlijk wil dat zeggen: u verlangt naar onvoorwaardelijke liefde. Uw verstand protesteert. Het is uw hart dat dit zo heel erg graag wil.

tussen

Onvoorwaardelijke liefde bestaat. Dit zeg ik u met stelligheid, want het behoort tot mijn gevoelsleven. Als één het kan voelen, bestaat het ook voor anderen, en dus ook voor u.

tussen

Wel bestaan er over onvoorwaardelijke liefde misverstanden. Het roept angst op. Er zijn Liefdescursisten die menen dat ze dan nauwelijks meer zijn dan een deurmat. Dat er over ze heen gelopen zal worden. Dat ze niks meer terug mogen zeggen.

tussen

Ja, en dan...

tussen

Dan gaan ze maar weer voorwaardelijk liefhebben, omdat dat gemakkelijker is.

tussen

Onvoorwaardelijk liefhebben betekent dat u liefhebt. Wat er ook gebeurt. De liefde is met uw hart vergroeid, stroomt door uw aderen, geeft u leven en zuurstof tegelijk.

En dit is en blijft zo, onverschillig hoe de Geliefde zich gedraagt. Dan doet het pijn maar de liefde vermindert niet. De liefde is immers deel van u geworden.

Juist daardoor zult u ook aandachtiger met de liefde omgaan. Kwetst u de Geliefde, dan huilt uw hart ook.

Eigenlijk is dit de mooiste liefde, het dichtst bij de Goddelijke bron.

Vraiment, was dit nu zo moeilijk? Zelfs een romantisch pantoffeldiertje kan dit begrijpen.

tussen

Deze week heeft u huiswerkvrij. Geniet ervan, want volgende week wordt het moeilijk.

tussen

De komende maandag bent u wederom een week dichter bij het afscheid van uw Liefdesdocente. Schrik niet! Al mijn lessen blijven beschikbaar in het digitale Liefdesarchief.

Maandag doceer ik alsnog de toegezegde Liefdesles over vergeven en vergeten. Niet alles valt goed te maken, Liefdescursisten, zelfs niet ingeval van Ware Liefde. Vergeeft liefde werkelijk alles? En zijn er dan helemaal geen consequenties meer, is het net of het niet gebeurd is? Dat zijn vragen waarop u op maandag 15 mei het antwoord krijgt van

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus