De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 19: In Liefde En Oorlog Mag Alles

Leiden, maandag 1 mei 2006

Lieve Liefdescursisten,

Zet de televisie aan, kijk naar het journaal en bestudeer de berichten uit Afghanistan en andere oorlogsgebieden. Daar gebeurt van alles, dwars door protocollen en voorschriften heen. Ontvoeren, bommen op elkaar gooien, moord en doodslag en ritueel afslachten. In Italië noemen ze zulks crime passionel maar dan moet er wel liefde aan te pas komen.

tussen

Maar wat zegt dat ons, in dit koele Nederland? De gemiddelde poldermens hier heeft grote moeite met het romantische leven. Het mag niet vlak zijn, zoals het vertrouwde weiland. Romantiek eist hoogte en diepte, net als bergen, maar die vindt de poldermens eng. Wat gebeurt er vervolgens?

tussen

Vervolgens weet de gemiddelde poldermans nauwelijks nog wat te doen. Wat mag in de romantiek, en wat niet? Er zijn geen wetten voor opgeschreven, nergens, behalve hier.

tussen

In oorlog mag alles, dat wil zeggen, alleen als je achteraf de winnaar bent. Dan heet moord en doodslag opeens dat je in 'het verzet' hebt gezeten. Een dorp platbombarderen noem je een strategische keuze. Ja, de verliezers zullen dat niet tegenspreken. Die hebben al genoeg verloren.

tussen

In de liefde mag ook alles, dat wil zeggen, zolang u kunt blijven liefhebben en die ander ook. Dat is de wet.

tussen

Mag liegen? Neen. Hoe zit het met de leugentjes-om-bestwil? Het antwoord hangt af van wiens bestwil. Iemand vleien moet op waarheid berusten. Mag overspel? Nee, zeg. Dat vertroebelt de liefde uiteindelijk. En woorden van liefde spreken om strategische redenen? Ik verwijs naar de regel over liegen. Altijd de waarheid spreken is verreweg het beste; daarvoor is de tact uitgevonden. De regels van de liefdesvoering gaan feitelijk terug op een enkele basis-richtlijn: handel volgens uw hartsverlangen, wees daarin zuiver en als het moet, ook voorzichtig. Hanteert u deze richtlijn, dan is daarbinnen inderdaad alles geoorloofd. Ik herhaal: daarbinnen.

tussen

Of u binnen de richtlijn opereert, kunt u eenvoudig nagaan. Stel, u heeft het romantisch offensief gewonnen. Hoera! Alles wat u tegen uw Geliefde zult kunnen zeggen over uw veroveringskunsten, was geoorloofd. "Weet je nog dat ik je die tienduizend ballonnen gaf? Dear heb ik een lening voor moeten afsluiten." Dat kan. Maar niet: "Die tienduizend ballonnen heb ik gestolen uit de cadeauwinkel van je moeder."

U ziet: alles mag, zolang u het met behoud van liefde later kunt vertellen. Simple comme bonjour!

tussen

Met mijn richtlijn smokkelen is zinloos, lieve Cursisten. Indien u tegen een mogelijke Geliefde mooie praatjes verkoopt die eigenlijk op leugens neerkomen, bent u uiteindelijk zelf de dupe. Want indien de Geliefde ook u een compliment maakt, zult u dat niet geloven. Het huiswerk van deze week zal uw inzicht verdiepen.

tussen

Aanstaande maandag wacht u een relatief eenvoudige Liefdeswet, waarmee velen toch gruwelijke vergissingen weten te maken. Niet alles valt goed te maken, Liefdescursisten, zelfs niet ingeval van Ware Liefde. Vergeeft liefde werkelijk alles? En zijn er dan helemaal geen consequenties meer, is het net of het niet gebeurd is? Dat zijn vragen waarop u volgende week het antwoord krijgt van

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus