De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 18:

Wagen is winnen

Leiden, maandag 24 april 2006

Lieve Liefdescursisten,

Hup, vooruit ermee, niet geschoten is altijd mis. Nederland kent een doorzetters-cultuur, van aanpakken en doorzetten, van vergaderen met doelstellingen, van doeners en vinger-in-de-dijk-stekers, van wagen en dus kunnen en moeten en zullen winnen.

tussen

Zo'n buldozer-mentaliteit is funest in het tedere domein van l'amour. Elke suggestie die in een oogopslag besloten kan liggen, verdwijnt met dat aanpakken-gedoe. Het is grof, het is banaal, het is gruwelijk en toch zit er iets goeds in.

tussen

Want de kern ervan is juist: men moet bereid zijn om romantisch initiatief te nemen. Men kan wel steeds op die ander wachten, maar wat als die ook op u wacht, Liefdescursisten? Dan blijft het dagdromen tot in de eeuwigheid, en dat is tamelijk lang.

tussen

Al te veel of te snel wagen is evenwel niet goed. Dat heb ik recent ondervonden. In de trein kwam een man naast me zitten. Hij toeterde wat Russisch in zijn mobiele telefoon en richtte aansluitend zijn aandacht op mij. Hij begon vragen te stellen, terwijl ik steeds dieper in mijn lectuur geraakte. Wat ik las. Waar ik heen ging. De man keek me indringend aan met zijn koude ogen, waarin ik een kansberekening zag over zijn mogelijke resultaten. Dat die nul waren, behoef ik niet te zeggen. Deze man waagde alles, en verloor alles. Gelukkig verliet hij eerder de trein dan ik.

tussen

Ja, iets wagen is mooi. Men kan iets winnen. Maar alleen indien men op de goede manier waagt.

tussen

Het nut en noodzaak van het romantisch initiatief nemen heb ik u nu afdoende uitlegd, Liefdescursisten. Regelmatig ontvang ik mails van het type ja-maar. Ja, u wilt wel doen wat de Liefdesdocente zegt, maar er is een ex die vervelend doet, maar u stottert, maar u bent er nog niet aan toe, maar het gaat misschien regenen of juist wel niet. Er zijn altijd obstakels in de liefde, mes enfants, de vraag is alleen, welk er in deze of gene situatie op zal duiken. Wantrouw liefdes die zich 'vanzelf' lijken te ontwikkelen. Daar is meestal iemand met een slecht karakter bij betrokken, die u bespeelt als ware u een triangel.

 

tussen

Deze week is het tijd voor enige reflectie in het huiswerk. Terugdenken aan wat is geweest, kan uiterst prettig uw gedachten sturen over wat gaat komen.

tussen

Volgende week is het alweer mei, Liefdescursisten. U heeft dan de meeste Liefdeslessen van dit seizoen gedoceerd gekregen, maar nog niet allemaal. De komende tijd zal ik enkele belangrijke Liefdeswetten aan u uiteenzetten. Aanstaande maandag begin ik met zwaar geschut, want dan gaat het erom of in liefde en oorlog werkelijk alles geoorloofd is. Alles is erg veel, maar toch past het in een Liefdesles, zoals u die zult vernemen van

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus