De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 17: Overdaad Schaadt

Leiden, maandag 17 april 2006

Lieve Liefdescursisten,

Eens beloofde een man dat hij voor altijd en eeuwig van mij zou houden, hij onthulde dat hij en ik in vorige levens verbonden waren geweest en dat zulks ook het geval zou wezen in alle levens die zouden komen. Daarna zweeg hij triomfantelijk en keek mij aan. Hij was wereldkampioen liefhebben.

tussen

Van de weeromstuit zweeg ik ook. Wat zegt men tegen zo'n kersverse wereldkampioen? Het geijkte "Wat gaat er nu door je heen" leek me niet van toepassing. Ik zei tam: "Fijn hoor".

De man hield evenwel woord, en voegde er daden bij ook. Lang nadat de romance voorbij was, stond hij onder mijn raam naar boven te staren. En nog, jaren nadien, kom ik hem hier of daar tegen, naar mij starend.

tussen

Een wereldkampioen liefhebben geeft nooit op.

tussen

Daaruit heb ik geleerd, dat er in sommige gevallen een overdaad aan liefde mogelijk is. Net als met chocolade.

tussen

U weet het nu ook.

tussen

Het merkwaardige is evenwel, dat het romantisch klimaat in Nederland weinig overdaad kent. Eerder is er sprake van onderdaad.

tussen

Onderdaad? Ja. Uit angst voor opdringerigheid, om voor gek te staan, uit verlegenheid of onwetendheid, doet iemand maar niets. Elk romantisch initiatief dat verder gaat dan een verjaardagskaart, heet hier snel gek. Dan doet men maar niets.
Ja, Liefdescursisten, dit gaat over u. Ik zal u geen verwijten maken, maar gaat u eens bij uzelf na, wat voor romantische initiatieven u vandaag nog zou nemen indien u zeker wist, dat ze succes zouden hebben? Neem ook even uw herinneringen door.

tussen

Mes pauvres! Door te denken aan uw gebrek aan initiatief, brak meteen het klamme zweet u uit. Want o, stel dat u eens afgewezen zou worden, wat dan? Het antwoord vindt u in het huiswerk van deze week.

tussen

Volgende week ga ik verder op de kwestie van het initiatief nemen. Voor veel Liefdescursisten blijkt dit uiterst moeilijk. Sommigen gooien zich botweg in het romantisch gewoel, denkend 'wie niet waagt, die niet wint'. Het zou een liefdeswet zijn, menen zij. Zou het ook wat strategischer kunnen of is rechtdoorzee de snelste methode om ergens te komen? U verneemt de antwoorden op deze en andere vragen op maandag 24 april van moi, verneemt,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus