De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 16: Een potje en een dekseltje

Leiden, maandag 10 april 2006

Lieve Liefdescursisten,

Gisteren werd ons het evangelie van Judas geopenbaard. Een beetje laat, maar uw bibliotheekboeken komen ook niet altijd op tijd terug. Enfin. Wat blijkt nu? Judas was geen slechte verrader, maar juist de boezemvriend van Jezus, discipel nummer één, de liefdesjongen, Reviaans gezegd, degene die A zei, zodat de ander B kon zeggen en dan hadden samen ze bijna een woord bedacht. Ze pasten bij elkaar zoals een dekseltje op een potje past.

tussen

En daar moeten we na al die tijd achter komen!

tussen

Tot dusver de religieuze informatie, al stemt het ook atheïsten tot nadenken. Want het is met deze situatie onomstotelijk bewezen, dat er veel combinaties mogelijk zijn, ook tussen mensen van wie men zegt: "Gut, die?"

tussen

Er is dus hoop.

tussen

Daarmee is meteen de vraag gesteld of er werkelijk op elk potje een dekseltje past en andersom. Zijn er ook losse dekseltjes of potjes, en komen die dan in de universele schervenbak?

tussen

Ik kan u geruststellen. Er is liefde genoeg voor iedereen. Nu ik dit heb medegedeeld, springen halve klassen schoolmeisjes blij op, want zij begeren allen de leukste jongen, de prins van de school. De schooljongens richten in hetzelfde moment hun ogen naar dat ene meisje. Op kantoren en universiteiten gebeurt hetzelde.

Bent u weer rustig? Goed. Dan kan ik verder gaan.

U kunt wel allemaal met meisje X of jongen Y willen verkeren, omdat die uw ideaal vertegenwoordigt. Doe uw best, zou ik zeggen, maar denk voordat u begint avances te maken eerst over na. Of neen, laat mij het voor u doen.

Dit is de romantische realiteit. Er past iemand bij u, precies zoals u bent. Dus: bij uw werkelijke zelf. Niet bij uw ideale zelf. U kunt enkele afspraakjes lang volhouden geestig te zijn, maar als u dat niet bent, wordt dat vanzelf duidelijk. Ook kunt u pretenderen een connaisseur van wijn te zijn, maar lieve hemel, als u liever bier uit de fles drinkt, bent u dat eigenlijk niet. Daaruit volgt, dat u iemand nodig heeft die niet voortdurend hoeft te lachen of een grote voorraad wijnglazen bezit. Schoolmeisjes, laat die arme jongen met rust! Er zijn ook anderen.

Kortom: een zilveren dekseltje past niet op een aardewerk potje, en een gouden potje hoort nimmer bij een glazen dekseltje. Het moet wel passen.

tussen

Uit deze Liefdesles volgt dat zelfkennis uiterst belangrijk is bij het vinden en behouden van een Geliefde. U kunt die vergroten met het huiswerk van deze week.

tussen

Volgende week is het Pasen. Fijn! Nooit zijn er mee chocoladewaren te koop dan in deze tijd. Men eet een eitje, nog een en opeens is de voordeeldoos leeg en de reservedoos ook. Overdaad schaadt, lijkt het, maar is dat ook zo in het romantische? Speciaal voor alle Liefdescursisten met bindingsangst en zij die het ontkennen bespreek ik volgende week de Liefdeswet die beweert, inderdaad, dat overdaad schaadt. Bestaat er zoiets als teveel van iemand houden en hoe krijgt u dat dan weer op maat? Lastige vragen, maar de antwoorden krijgt u op maandag 17 april van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus