De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 14: Het Een Leidt Tot Het Ander

Leiden, maandag 27 maart 2006

Lieve Liefdescursisten,

Wij leven in een braaf land. Begint u aan een boek, dan moet u het uitlezen tot en met de laatste vervelende pagina. Schept u een etensbordje wat te vol, dan is het leegeten, tegen heug en meug in. Zegt u A, dan dient u ook B te zeggen. Dat hoort zo. Dat moet. Het is zowat verplicht. Maar waaom eigenlijk?

tussen

Ja, ga dat maar aan de boekhouders vragen. Dat soort volk houdt ervan dat alles klopt. Crediteuren, debiteuren, transporteren, afsluiten, centen tellen, kasboek vol, lade vol, kast vol. Nederland is een boekhoudersland. Vol van regels die het leven moeten vangen en opbergen. Opdat het eindelijk klopt. Een prachtig visioen, zij het wat benepen.

tussen

Mijn tante uit Parijs schreef me vorige week, op haar lila briefpapier dat zacht naar rozen geurde. Zij volgt mijn liefdeslessen op afstand en, dat moet ik ook zeggen, met grote verbazing. Voor haar spreekt l''amour vanzelf en dat schreef ze mij ook. Een romance begint vanzelf en gaat vanzelf verder. Ja, in Parijs.

Maar wij leven in een vlak land. Velen zijn gewend aan vlakke emoties. Daarom voelen ze de angst voor het hellend vlak: wat als de boekhoudersgreep op het leven verslapt, wat als het ene tot het andere leidt?

tussen

Het kan. Het gebeurt. Mijn tante in Parijs weet er alles van. U kunt zomaar van het ene op het andere moment in een meeslepende romance terecht komen. Dan willen verhuizen, of emigreren. Uzelf opeens getrouwd terugvinden in een griebusland. Heb ik genoeg gedreigd? Dan zult u willen opletten, naar ik hoop.

tussen

In elke romance, in iedere hartstocht, is er een keerpunt. Ten goede en ten kwade. U raakt niet zomaar in de ban van een amour fou. U moet het willen.

Stel, u voelt zich eenzaam en gaat naar het café. Daar ontvangt veel aandacht van een onbekende die aan het einde van de avond zich met u wenst te verloven. Wat wilt u?

Stel, u gaat met iemand mee naar huis om de gordijnen te bekijken. Die zijn inderdaad fraai, stelt u vast. Plotseling voelt u een hongerige mond in uw hals. Wat wilt u?

Stel, de kennismaking bevalt uitstekend. Uiterlijk en innerlijk van de ander lijken rechtsstreeks afkomstig te zijn uit uw geheime droomleven. De liefde dringt in uw hart, de muren dreigen om te vallen. Blijven is liefhebben, vluchten is veiligheid. Wat wilt u?

tussen

De moraal van het verhaal is duidelijk: het een leidt alleen tot het ander, indien u dat zelf wilt. Dan kan A zelfs tot C leiden, zich ontwikkelen tot F om vervolgens in alle combinaties van het alfabet te verschijnen.

tussen

Wilt u dat niet? Dan houdt u vanzelf iedereen op afstand en bedankt u beleefd voor elke toenadering. Neem een kasboek, zou ik zeggen, en noteer daarin alle uitgaven. Het is overzichtelijk.

tussen

Regelmatig ontvang ik bericht van Cursisten dat ze vorderen met het contact leggen in het werkveld. Waar dat is? Eenvoudig, overal waar andere mensen aanwezig zijn, onbekenden bij voorkeur. Bravo! Het is dan ook tijd om eens wat verder te gaan. Bestudeer daarom het huiswerk van deze week.

tussen

Volgende week behandel ik een Liefdeswet waarover veel misverstanden bestaan. "Volg je hart" roept men dagelijks tegen elkaar, maar waarheen, en doet het gezond verstand nog mee? De antwoorden op deze en andere vragen krijgt u op maandag 3 april van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus