De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 12: Mooi van buiten, mooi van binnen

Leiden, maandag 13 maart 2006

Lieve Liefdescursisten,

U passeert iemand op straat die zo mooi is, dat u omkijkt. Gelukkig, de ander ook. U knikt. U ontvangt een glimlach. Dan denkt u: dit is het begin van l'amour, nu zal ik voor altijd gelukkig zijn.

tussen

Een lief idee. Maar ook: een stupide denkfout.

tussen

U merkt wel, Liefdescursisten, dat de toon in de laatste Liefdeslessen ietwat hardvochtiger is. Het bleek nodig te zijn. Velen wanen zich de uitzondering op de regel van de wet, en als daar brokken door ontstonden, kwam u bij mij om te jammeren. Vraiment, wie niet horen wil, moet voelen. Is het niet verstandiger om op te letten? Als uw Liefdesdocente zegt, dat de Duitse herder bijtgraag is, en u wilt zelf het hondje aaien... ja, dan mag u niet verrast zijn als uw handje snel in een verbandje steekt.

tussen

Bon. Nu dat duidelijk is, zal ik de les van deze week vervolgen.

tussen

Menigeen is verliefd geworden op een mooi gezicht, een lieve oogopslag of een fraai profiel dat intelligentie beloofde. Dat ging vervolgens enige tijd goed, daarna wat minder en toen kwam de grote desillusie en dacht u een nieuwe bril nodig te hebben. Want u had de Geliefde vast niet goed gezien. Of wel?

tussen

Anders gezegd, wat zegt het uiterlijk?

tussen

Veel. Wie zichzelf goed verzorgt, fysiek en emotioneel (op tijd naar de sportschool, op tijd naar de psychiater), maakt een aantrekkelijke indruk. In medische klinieken kunt u zich mooi op maat laten maken. Komt u uit een familie die generatie na generatie lang dagelijks te eten had, dan ziet u er aangenamer uit dan een telg uit een arme varkensboeren-dynastie.

tussen

Een mooi uiterlijk is dus een aanwijzing: voor afkomst, voor zelfzorg, voor klinisch knutselwerk. En voor het innerlijk? Dat ligt anders.

Denkt u eens even aan beroepsgroepen als seriemoordenaars en oplichters. Zij hebben uiterlijke schoonheid nodig om te kunnen functioneren als slecht mens. Afkomst staat los van morele waarden, cosmetische ingrepen kunnen strategisch worden ingezet.

Dat geldt ook voor degenen die graag het hart van een ander breken. De een flirt graag om te kijken wat ervan komt, een tweede verzamelt trouwbeloften en een ander wil gewoon romantisch avontuur. Waarom? Omdat ze het kunnen. Waarom kunnen ze het? Omdat ze mooi zijn.

tussen

Dit roept uiteraard nieuwe vragen op. Als de mooien niet altijd te vertrouwen zijn, wat zijn de lelijken dan voor mensen? Het huiswerk van deze week biedt u de kans dat te ontdekken.

tussen

Volgende week ga ik verder met deze Liefdeswet, Cursisten. Een aantal van u bevindt zich in een prille dan wel gevorderde romance. Dat is mooi, maar er kan ook veel mis zijn. Aan degenen die ongerust zijn of zouden moeten wezen, leg ik volgende week uit of liefde werkelijk blind maakt. En zo ja, want dan? De Blindenbond heeft al genoeg leden, hoorde ik. Wat u dan te doen staat. hoort u maandag 20 maart van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus