De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 11: De Eerste Indruk Bepaalt Alles (toch?)

Leiden, maandag 6 maart 2006

Lieve Liefdescursisten,

Daar, in de boekwinkel, werd ik aangesproken door een man. Hij vroeg mijn aandacht. Ik draaide mij om, zag hem aan en was meteen geraakt door zijn glimlach, die me deed denken aan een hamster. Zo begon een romance vol hartstocht was. Hij hield van mij, ik hield van hem. Tot de fatale dag kwam, waarop ik naar hem keek en onwillekeurig aan hamsters dacht. Toen was het fini met de liefde. De laatste indruk was ook de eerste geweest.

tussen

Over deze affaire heb ik lang nagedacht, ook omdat ik hem af en toe tegenkwam, zij het niet in de boekwinkel. Dan bestudeerde ik onopvallend zijn tandjes, vergeleek die met afbeeldingen uit het natuurboek en constateerde telkens weer een opvallende gelijkenis. Hoe had ik toch de informatie van die eerste indruk kunnen negeren? Was het dan misschien zo dat het toch niet waar is, dat een eerste indruk alles zegt?

tussen

Informatieoverdracht tussen twee mogelijke Geliefden gaat razendsnel. Men ziet, ruikt en ademt de levenssfeer van de ander in. Een eenvoudige aanraking is daarna beslissend. Een hand die het boek aanreikt en de huid van die andere hand even raakt. "O dank u." "Graag gedaan." Zo ontstaat in een enkele seconde de nieuwe toekomst. Alles bevindt zich in die eerste indruk, alles.

tussen

Daarna komt de tweede indruk, en die bepaalt de betekenissen van de eerste indruk.

tussen

Voorbeelden genoeg.

Eerste indruk: kleine ogen die geniepig kijken.
Tweede indruk: zeker de bril vergeten, het is een goed en oprecht mens.

Eerste indruk: iemand duwt een oude mevrouw in een rolstoel terzijde
Tweede indruk: o, wat een lief en gevoelig karakter, eindelijk geen disciminatie van invaliden, zo hoort het ook eigenlijk

Eerste indruk: die tandjes doen me aan een hamster denken.
Tweede indruk: hamsters zijn aaibare beestjes en ze zien er zo lief uit als ze slapen.

tussen

Anders gezegd: de eerste indruk is informatie, de tweede indruk is interpretatie.

tussen

Die interpretatie zegt iets over u, Liefdescursisten. Over wat u wenst waar te nemen en dus ook waarneemt.

tussen

Het is dus belangrijk te weten welke eigenschappen u verlangt in een Geliefde. Pas dan bent u in staat het verschil te zien tussen wat de ander is, en wat u wenst dat de ander is. Dat is het verschil tussen realiteit en droombeeld. Wat tandjes heeft om te bijten, zal bijten, ook al heeft het een vacht. Deze week is dan ook het huiswerk op uw wensenlijstje gericht.

tussen

Volgende week bespreek ik de Liefdeswet die vooral oppervlakkige Cursisten regeert. Wijst een fraai uiterlijk altijd op een fraai innerlijk? Ofwel, is mooi van buiten ook mooi van binnen? Dat verneemt u op maandag 13 maart van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus