De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 1: goed doen, goed ontmoeten

Leiden, maandag 26 december 2005

Lieve Liefdescursisten,

Ongehinderd door gezelligheid die de kalender mij wil dicteren, hervat ik thans mijn lessen. De winter is nu al lang en koud, en dat stemt hopelijk tot nadenken. Waarover denkt u? Over de liefde, naturellement!

tussen

De afgelopen jaren heeft u mij veel post gestuurd, gevuld met openhartige bekentenissen en smeekbedes. Het trof mij steeds weer, hoe wanhopig u zoekt naar houvast, naar logica, naar wetten van oorzaak en gevolg. De dames-cursisten raken in de war als zij een manspersoon ontmoetten dat zegt te zullen opbellen maar niet belt. "Maar hij zei het toch?" dwingen zij dan en vragen mij om uitleg. De heren-cursisten zijn van slag als een vrouw pruilt terwijl ze hem heeft gezegd dat er heus, nee echt, helemaal niets is. Hoe dat kan, willen ze weten, terwijl er bijkans kortsluiting in hun hersenen ontstaat.

tussen

Wie A zegt, moet toch B doen, en wie geen A zegt, verspeelt toch alle rechten op B? Had ik een eigen kliniek, dan zou ik snel een gefortuneerde Liefdesdocente zijn. Maar ik onderricht u con amore.

tussen

Vaak hoort u zeggen: 'wie goed doet, goed ontmoet'. Het is een uitspraak die tot pijnlijke romantische misverstanden heeft geleid. Vooral bij u, Liefdescursisten. U denkt bijvoorbeeld dat u recht heeft op liefde, omdat u zelf liefdevol bent geweest. Uit berekening, maar dat zegt u er niet bij. Of u vindt dat u in het algemeen altijd uw best doet, en daarom verdient u het gewoon dat de mensen van u houden, en die Ene het allermeest, uit zichzelf, zonder dat u er wat van hoeft te zeggen.

U doet iets goeds. Vervolgens wenst u af te rekenen bij de spirituele liefdeskassa. Want u wilt goed ontmoeten. En wel meteen.

Foei! Zo werkt dat niet.

tussen

Ik beveel ten zeerste aan om goed te doen. Al liefdesleergangen lang druk ik u op het hart om liefdevol te zijn, indien u liefde wilt ontvangen. Liefde is een dialoog, die als monoloog begint.

tussen

Altijd is het zo, dat u liefde en vriendelijkheid schenkt aan de een, en dat de een het daardoor aan de ander kan geven, en de ander aan een derde. Zo gaat het verder. Het duurt een uur, een dag, een jaar, soms langer, en dan komen de liefde en de vriendelijkheid weer bij u terug. Van iemand aan wie u het niet schonk, van wie u het niet eens verwachtte, iemand door wie u zielsgelukkig raakt.

tussen

Jazeker, er bestaan wetten in de liefde, alleen werken ze anders dan u denkt. Wilt u meer liefde, maak dan het huiswerk. Volgende week zal ik het bespreken.

tussen

Tot in de vroeger zomer zal ik hier wekelijks zijn, met nieuwe inzichten, praktisch-spiritueel huiswerk en intieme mededelingen over mijn eigen leven. Op maandag 2 januari behandel ik het door u gemaakte huiswerk en ga ik verder in op de liefdeswetten. Wees maar niet bang voor het nieuwe jaar, want bij u is...

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus