De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 9: De Slimme Aanpak (2)

Leiden, maandag 25 februari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Romantiek komt niet vanzelf, maar 't moet wel zo lijken. Om dat effect te bereiken, dient flink wat werk verzet te worden. Door u. Tenzij u geduld genoeg heeft om op de Aanstaande Geliefde te wachten. Een jaartje of tien, redt u dat?

tussen

Tien jaar is weinig, hoor Liefdescursisten. Al te vaak verzucht deze of gene iets fraais over eeuwige liefde, die dan de ware liefde zou zijn. Tegenover deze mensen staan degenen die een gehele liefde op een enkele avond, of korter nog, wensen te consumeren. En daartussen staan wij, moi, uw Liefdesdocente en haar pupillen. Want eeuwige liefde is mooi, vooral op korte termijn.

tussen

Nu komt de praktijk van het werken met de feiten. U gaat zichzelf in het leven van uw Aanstaande Geliefde werken. Bewust. In heden en verleden. Benut alle mogelijkheden van het internet hiervoor.

Dus: indien de Aanstaande Geliefde op scholengemeenschap X zat, dan ging u daar ook op school, alleen een klas hoger of lager. Registreren op Schoolbank.nl. Begin een correspondentie over de wenselijkheid van een grote schoolreünie.

Is de Aanstaande Geliefde lid van een vereniging voor koekjes bakken? Dat treft. U had daar altijd al belangstelling voor. Net als voor een cursus wagenonderhoud, een workshop voor contact leggen met het innerlijk kind of een wekelijkse training voor de marathon.

In alle gevallen geldt: vraag advies. Zo legt u contact.

Dat u hierbij baat heeft van een goede voorbereiding, spreekt voor zich. De omgeving van de bewuste scholengemeenschap bestudeert u aan de hand van het plaatselijke gemeentearchief. De cursus Bonsai-kweken volgt u pas na het lezen van enkele boeken. Voordat u aan de marathontraining begint, schaft u degelijke hardloopschoenen aan.

tussen

Het is moreel misschien even moeilijk dat u aan het liegen en bedriegen bent.

Het is ook verkeerd.

Maar ja.

U lost dit probleem op door precies te noteren wat uw onwaarheden zijn. Daarvoor kunt u later uitgebreid en gedetailleerd uw verontschuldigingen aanbieden, als u beiden naast elkaar op de bank zit in uw eigen huis. Of misschien wat eerder.

tussen

Dit is uw plan en ook uw uitvoering. Ik begrijp best dat velen van u terugschrikken voor zulke grote stappen. In de buurt van de Aanstaande Geliefde rondschuifelen, dat gaat nog wel, maar dan? Wat te zeggen, wat te doen?

Daarover meer volgende week. U leert dan eenvoudige gesprekjes voeren die langer duren dan twee zinnen. Houdt moed, Liefdeskonijntjes! U hoort meer op maandag 3 maart van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan