De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 8: De Slimme Aanpak (1)

Leiden, maandag 18 februari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Ziezo, dat was dat, Valentijnsdag ligt achter ons. Het lijkt voor de een lang geleden en voor de ander beweegt de aarde nog steeds. Maar wat er ook gebeurde, u was zich ervan bewust dat het Valentijnsdag was. Dat u iets kon doen.

Daarin ligt meteen de moraal van de Liefdesles van deze week. U werkt met wat u heeft, u gebruikt wat het leven u biedt. Romantiek is immers praktisch.

tussen

Nu zal ik u de moraal leren toepassen.

tussen

In de voorlaatste les heb ik u uitgelegd dat het belang van aandacht trekken groot is. Het is de eerste belangrijke stap om een band tussen u en de Aanstaande Geliefde te scheppen.

U heeft eerder, indien u braaf oplette in mijn klas, een lijstje gemaakt van karakter-eigenschappen van uzelf en van de Aanstaande Geliefde. Daarmee heeft u het aandacht-trekken in de praktijk gebracht.

Sommigen ging dat uitstekend af. Anderen vonden het te moeilijk. Want eigenschappen, ja, hoe moesten ze daar nou toch achterkomen, het was allemaal zeer gecompliceerd.

Daarom zet ik deze week een stapje terug. U gaat feiten verzamelen over de Geliefde. Wat zijn feiten? Zijn daar voorbeelden van, Liefdedocente?

tussen

Feiten:

  • lidmaatschappen van verenigingen of organisaties

  • belangstelling voor bepaalde televisieprogramma's

  • voorkeuren voor een bepaalde kleur in de kleding

  • plaats van geboorte, eventuele verhuizingen

  • eet graag X, blieft geen Y

 

tussen

Nu hoort u deze feiten meestal luid en duidelijk in het prille stadium van de eerste verliefdheid, alleen, u vergeet ze meteen. Ze stromen uw oor in, en uw oor uit. U zit alleen te apegapen naar de Geliefde.

Dat is dom.

Slim is, de feiten die u hoort op te schrijven. Voor dat doel heeft u pen en papier bij zich, en om dat doel te bereiken trekt u zich even terug op een eenpersoonsaangelegenheid. Hup, noteren.

Dat is slimmer.

tussen

Met deze feiten gaat u aan de slag. Volgende week leg ik uit hoe, maar eerst en voor alles moet u doordrongen zijn van het belang dit alles werkelijk op te schrijven. Deze feiten vormen het fundament van uw plan van aanpak, dat u vanaf volgende week dient op te stellen. Het is zo simpel, dat iedereen het kan, u ook. Maar... dan moet u materiaal hebben om mee te werken. Dat zijn uw opgeschreven feiten. Denkt u "ik onthou het wel", dan kijkt u nog maar eens naar de troosteloze woestijn van uw liefdesleven. Wat heeft u eigenlijk te verliezen?

Volgende week ga ik verder. Ik zal niet rusten voordat ook u gelukkig bent, en al moet ik alles aan u uitspellen, dan zal ik dat doen. U verneemt het vervolg op maandag 25 februari van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan