De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 6: Aandacht Trekken

Leiden, maandag 4 februari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Wat aandacht is, weet u zelf. Of niet? Het is gezien worden, zegt de ene Liefdescursist. Fout, want ook aardappels en paddenstoelen worden gezien en daarin ligt geen romantiek. Het is oogcontact, zegt de andere Liefdescursist. Goed. Hoe lang? Alleen een dood konijn blijft staren.

tussen

Aandacht trekken is, dat zal ik u meteen zeggen, uw gerichte inzet om van de juiste persoon de juiste dosis romantische aandacht te krijgen.

tussen

Dat is de formule. Nu de betekenis.

Gerichte inzet wil zeggen dat u in alles wat u denkt, zegt en doet gericht bent op romantische effecten. Heren denken nogal eens dat een enkel grapje geen kwaad kan, ook niet als het over een andere vrouw gaat of over vrouwen in het algemeen. Recent meende een manspersoon geestig te zijn door tegen mij te zeggen dat vrouwen "zijn favoriete speelgoed" waren, en daarmee kwam elk mogelijk contact tussen hem en mij tot een abrupt einde. Dames menen dat het een sfeer van vertrouwelijkheid schept om de man over hun fysieke malaise te vertellen, maar als hij daarvoor belangstelling had, dan abonneerde hij zich wel op de medische bulletins van een ziekenhuis.

De juiste persoon wil zeggen dat u niet gek doet om hele gezelschappen te vermaken terwijl het u om slechts om een enkele persoon gaat. Let op uw gedrag tijdens kantoorfeestjes, schoolbijeenkomsten, in het café en in de sportschool. De Aanstaande Geliefde kan u net op het verkeerde moment opmerken.

De juiste dosis wil zeggen, dat u niet begint met een huwelijksaanzoek omdat u gelooft in liefde-op-het-eerste-gezicht. U begint klein. Dan gaat u langer mee.

Dan het laatste en moeilijkste woord: "krijgen". Dat wijst op uw afhankelijkheid. Romantische aandacht is geen loon voor inzet. Het is een gunst.

tussen

Hoe dit in de romantische praktijk werkt, zal ik u uitleggen aan de hand van de situatie van mijn Liefdescursiste C. , Amsterdamse stadsjuffer, thans woonachtig op het Friese platteland. Het idee daarvoor kwam na het zien van dat televisieprogramma Boer zoekt vrouw.

Vorige week berichtte ik u dat zij zich had aangesloten bij een vrouwenvereniging die onder meer toelegde op wedstrijden brood bakken en kaas maken. Een verstandige stap. Want wie eet er graag hompen brood met kaas? Wie zal de hand van de geefster kussen? Precies. De boerenzoon, die de vrouwenvereniging kent vanwege zijn tante, moeder of zuster.

tussen

En dan, zult u mij vragen, wat is hier het verschil tussen gewone aandacht en romantische aandacht? Dat is: uw intentie.

C. zoekt romantische aandacht via brood en kaas. Zij zet zich dus gericht in op het romantisch effect ervan, en zal dus bovengemiddeld glimlachen, het brood voorsnijden terwijl zij dicht bij de boerenzoon staat en een schuifje kaas presenteren op haar vork: "Neem dan Tjepkema, het is om te proeven."

Zij is gericht op de juiste persoon, die ze van te voren heeft uitgezocht.

Zij presenteert de juiste dosis. Geen maaltijden die een man vloeren. Neen, brood met kaas. Krijgt hij energie van.

Voor uw inzicht herhaal ik de formule waarmee u romantische aandacht kunt krijgen: gerichte inzet om van de juiste persoon de juiste dosis romantische aandacht te krijgen.

tussen

En wat als het krijgen uitblijft? Dan gaat u in de aanval, onschuldig naturellement. Volgende week zal ik u uitleggen hoe u de zaak subtiel onder druk kunt zetten en ook krijgt u dan nuttige instructies over het Valentijnsoffensief. Liefdescursisten, attentie! Liefde is een werkwoord! Wat u te doen staat leest u hier, op maandag 11 februari.

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan