De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 5: Plannen Maken

Leiden, maandag 28 januari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Eergisteren was ik, zeer tot mijn eigen verbazing, in Beetsterzwaag. Voor zakelijkheden, want al is uw liefdesleed groot en veeleisend, uw docente heeft ook andere besognes. Het was een schattig plaatsje, alleen nogal ver weg van mijn eigen woonplaats Leiden. Ik zag ook dat Friesland erg veel natuur heeft, al waren de boerenzonen waarover C. mij aanhoudend mailt, nergens te bekennen. Maar ik loop op de Liefdesles vooruit. Ik herneem mij.

tussen

Eerst het morele vraagstuk. Wat is het verschil tussen iemand verleiden en iemand manipuleren?

tussen

Eenvoudig. Het verschil is de instemming van een ander. Die ontbreekt bij manipulatie en is, hoe miniem ook, aanwezig bij verleiding. Voorbeeld? Denk aan een moment waarop u stralend en volledig verliefd was en alleen maar dacht aan die ander... als er toen een derde was gekomen die u wilde kussen.... had u toen.... Kijk! Dat bedoel ik! Terwijl eenzame mensen in slechte huwelijken... die voor elkaar de schijn ophouden... en niet eens een huisdier hebben om te aaien... Inderdaad! U begrijpt het!

 

tussen

Wilt u iemand verleiden, dan kunt u dus zonder morele zorgen een plan maken. Dat betekent ook dat alles is toegestaan, omdat het met wederzijdse instemming tot wederzijds geluk zal leiden.

Vorige week leerde ik u feiten over de Aanstaande Geliefde te interpreteren. Leest u even terug?

Fijn.

tussen

Dit is het moment om de hand vast te houden van mijn Liefdescursiste C., de stadsjuffer die omwille van de boerenzoons verhuisd is naar Friesland. Haar analyse van zichzelf en de gemiddelde boerenzoon leidde tot het volgende. Zij, snel en flexibel. Snel verveeld. Spraakzaam. Hij, doener en natuurvriend. Sterke emoties. Zwijgzaam.

 

tussen

C. wilde toenadering en begreep door haar lijstje dat zijzelf daarmee zou moeten beginnen. Ze sloot zich aan bij de plaatselijke vrouwenvereniging (denk aan broodbakken en aan wedstrijden kaas maken) om zo op schijnbaar onschuldige wijze nader te komen tot hun broers, zonen, neven.

tussen

U denkt dat zoiets flauw is? Welnee! C. loopt daarmee zelfs vooruit op het stappenplan. Zij heeft een plan gemaakt om in de wereld van de boerenzoons aanwezig en gewaardeerd te zijn. Daar gaat het om. Naast elkaar zitten als collega's of schoolgenootjes is niet voldoende. U moet aanwezig zijn, waarneembaar, een deel van de wereld wezen waarin de Geliefde leeft. Pas dan voelt de Geliefde dat u er bent. Sleutelwoord: voelen. Daar gaat het om. O ja, en de onschuld natuurlijk.

Volgende week zal ik u instrueren hoe u uw onschuldige aanwezigheid kunt benutten om de aandacht van de Geliefde op u te vestigen. Daarbij komt uw karakteranalyse van de Geliefde zeer van pas. Heeft u die nog niet gemaakt, begin dan snel. Uw volgende Liefdesles in het verleiden vindt u hier, op maandag 4 februari.

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan