De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 4: Leren kijken (tweede deel)

Leiden, maandag 21 januari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Velen onder u denken dat liefde blind maakt. Dat als u eenmaal verliefd bent, er niks meer aan te doen is, dat u dan als een blind paard uw ongeluk tegemoet draaft, tot aan het ravijn en dan hup, erin. Daarom willen evenzovelen van u niet meer verliefd worden. Daar komt alleen narigheid van, zeggen ze.

tussen

Ik zeg: liefde maakt niet blind. Liefde geeft u de ogen van een havik. U ziet scherper, uw zintuigen zijn gevoeliger en soms denkt u dat u helderziend aan het worden bent. Dat klopt. Aangezien uw totale welzijn afhankelijk is van de Geliefde, zult u alles wat deze wel of niet doet, registreren. Uw vermogens grenzen aan het buitenmenselijke.

tussen

Daarom is het zo jammer, dat u helemaal niet weet wat u met al die kennis moet beginnen.

"De Geliefde zei X, zou dat Y betekenen of juist wel X?"

"Maar het regende, dus kan het ook W zijn."

"Hoewel, januari is altijd een moeilijke maand."

"Eh..."

En daarom, dierbare Liefdeskneuzen, doceer ik vandaag hoe u naar de Aanstaande of Huidige Geliefde moet kijken.

tussen

Vorige week heeft u geleerd wat uw twee sterkste eigenschappen zijn en wat uw zwakste eigenschap is. Dat, en meer van hetzelfde, zal uw Aanstaande Geliefde ook in u ontdekken.

Nu gaat u naar de Aanstaande Geliefde kijken. Indien u nog geen uitverkorene heeft, neemt u hiervoor een oefen-Geliefde, dat mag best iemand uit een winkel zijn met wie u gesprekjes voert over broccoli. U moet leren. Oefenen.

Wat weet u van die ander? Schriijf eerst de feiten op. Is altijd in de winkel. Kent veel broccoli-recepten. Herkent me nauwelijks. Doet tegen iedereen even vriendelijk.

Deze opdracht stuurde ik ook aan mijn Liefdescursiste C. uit Amsterdam. Herinnert u zich haar nog? Zij was onder invloed van Boer zoekt vrouw naar het Friese platteland verhuisd, in de hoop daar een "echte man" (ik citeer met toestemming) te vinden. Helaas hadden de Friese boerenjongens geen trek in een stadsjuffer.

Zij noteerde: zeggen weinig. Doen veel. Akkers. Paarden. Eten.

Nu maakt u een lijstje. Toe maar. Meedoen.

tussen

Goed zo!

Heeft u gemerkt wat er gebeurde? U keek anders naar de Aanstaande Geliefde. Niet afhankelijk. Wel observerend.

Nu komt stap twee: van feit naar betekenis.

Kent iemand in een winkel veel broccoli-recepten, dan houdt er iemand van eten. Kan op een zinnelijke inslag duiden. Algemene vriendelijkheid duidt vaak op afstandelijkheid, iedereen krijgt hetzelfde en niemand iets bijzonders. Dat klopt met het niet herkennen van een vaste klant.

De stadsdame C. begreep het ook. Zij schreef achter haar feiten over de Friezen: zijn graag in de buitenlucht. Vinden vreugde in de natuur. Sterke reacties die snel voorbij kunnen zijn.

tussen

Met deze methode komt u heel wat verder dan wanhopig piekeren of X nu Y betekent of eigenlijk Z. Dat komt omdat ik u leer hart en verstand tegelijkertijd te gebruiken.

Ik herhaal: u heeft uw twee best eigenschappen, uw slechtse eigenschap. U heeft feiten over uw Aanstaande Geliefde en een interpretatie daarvan.

 

tussen

U bent klaar voor de volgende stap. Vraiment, de Docente werkt ergens heen! Volgende week zal ik u uitleggen dat u in de liefde niet alleen een Plan A, maar ook een Plan B moet hebben maar vooral wat het verschil is tussen een liefdesplan en keiharde manipulatie, hetgeen ook geldt voor Friesland waar C. nog steeds gelukkig wenst te worden. Hoe en wat verneemt u op maandag 28 januari.

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan