De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 3: Leren kijken (eerste deel)

Leiden, maandag 14 januari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Er zijn gevallen bekend van Liefdescirsisten die uren roerloos doorbrachten naast de telefoon. Wachtend. Om dan opeens de hoorn op te nemen en meteen weer neer te leggen. Want werkt de telefoonverbinding nog wel? De aanstaande Geliefde kan bellen. Misschien vandaag al. Of morgen. Dus daar zit de Liefdescursist. Roerloos. Wachtend.

tussen

Ik weet zeker dat dit beeld u akelig vertrouwd voorkomt. Wachten en smachten, en als er per ongeluk een ander telefoneert, grauwen en snauwen.

tussen

Vorige week heb ik u geleerd dat ingeval u iemand wenst te verleiden, u een doel dient te hebben. Zomaar als ongeleid projectiel het uitgaansleven instappen met de hoop verloofd thuis te komen, dat is zinloos, naturellement. Dom is het ook.

Uw doel is een Geliefde vinden en behouden. Dus begint u met kijken. Goed en resultaatgericht. Eerst in de spiegel, naar uzelf. Wat zijn uw twee beste eigenschappen? Wat is uw zwakste eigenschap?

Om te verduidelijken wat ik hiermee bedoel, geef ik u ter lering het geval vanmijn Liefdescursiste C. uit Amsterdam. Geïnspireerd door het televisieprogramma Boer zoekt vrouw is zij naar het platteland van Friesland verhuisd om daar een man te zoeken. Inderdaad, blonde Godenzonen met blauwe ogen. Rijden paard. Doen iets onduidelijks op een akker. Alleen, ze zeggen zo weinig, klaagt C. Het verschil met een Amsterdamse praatjesmaker is zo groot, dat C. het niet meer weet, misschien de Liefdesdocente wel?

tussen

C. is dus een stadsmeisje uit Amsterdam. Spraakzaam, ad rem, eraan gewend om theater, sauna en bioscoop onder trambereik te hebben. Haar beste eigenschap nummer één: kan pijnlijke stiltes gemakkelijk opvullen. Nummer twee: kan veel soorten informatie tegelijkertijd verwerken.

Haar slechtste eigenschap: gebrek aan aanknopingspunten.

tussen

C. zou tegen zichzelf moeten zeggen: "Ik wil vaste verkering met een Friese Godenzoon, maar ik weet niet wat ik tegen hem moet zeggen."

tussen

Zoals C. tot de Godenzoon staat, zo staan velen van u tegenover de aanstaande Geliefde. U bent gewend spraakzaam te zijn, maar weet niet wat u moet zeggen. Of andersom. U bent gewend met weinig woorden de zaak af te kunnen, en nu moet u opeens erudiete gespreksonderwerpen hanteren, alleen omdat uw aanstaande Geliefde toevallig filosofie studeerde. Wat ook kan: onwetendheid over de combinatie Islam en boze broers, het vermoeden van een groot leeftijdsverschil of een andere cultuur, het verschil tussen liefde en lust niet begrijpen, en duizend andere redenen waardoor u, die anders zo charmant en intelligent is, opeens met de mond vol tanden staat.

Dat is niet erg. Het is juist erg goed, want daardoor staat u - in tegenstelling tot C. - precies waar u wezen moet: aan het begin van de weg naar liefde. Kijk naar uzelf. Dat is wat de Aanstaande Geliefde ook zal zien.

tussen

Volgende week leer ik u kijken naar de Aanstaande Geliefde, en dan vertel ik u ook hoe C. op het platteland verging. Dan bent u weer een stap verder, en hoe u die zet, weet u op maandag 21 januari.

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan