De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 20: Verleiden te Blijven

Leiden, maandag 12 mei 2008

Lieve Liefdescursisten,

O, dat hele vreselijke! U voelt dat de Geliefde U dreigt te verlaten, u voelt dat het afscheid nadert en u voelt uw wanhoop toenemen. U zou wel alles willen doen om de Geliefde te laten blijven, als het tenminste hielp. Wat moet u doen? Hoe kunt u iemand die weg gaat verleiden om te blijven?

tussen

Het kan best, afgezien van noodgrepen als vastbinden en ketenen. U kunt de ander chanteren door met zelfmoord te dreigen of op de kinderen te wijzen. Dan blijft een Geliefde soms, al leidt het zelden tot groot geluk.

Ook kunt u een dwingend beroep doen op de goede tijden, eens samen beleefd en vast zodadelijk aanbrekend. Het risico is dat de Geliefde daar niet op wil wachten.

Uiteindelijk kunt u om een afbouwperiode vragen, wat de beste garantie biedt voor diepgaand ongeluk.

tussen

Het geval wil namelijk, dat een Geliefde die heeft gezegd bij u weg te gaan, eigenlijk al vertrokken is. De Geliefde voelt zich daarover een beetje opgelucht, en daarover weer een beetje schuldig, zodat het toch-nog-blijven door uw chantage, kan slagen. Alleen, ik zei het al, niet blijvend.

De vraag is natuurlijk ook, of u bij iemand wilt zijn die u zo ongeveer moet vastketenen. Ja? Dan kunt u een lange tijd van intensieve verzorging tegemoet zien, en heeft u al bedacht dat iemand die 24 uur per dag aan het bed ligt gekluisterd niet meehelpt in het huishouden? En nooit een verrassing voor u koopt? Geen enkele keer romantisch opbelt? Overweeg het nog eens, zou ik zeggen.

 

tussen

U begrijpt intussen het vreselijke wat ik u wil zeggen: weg is weg. Wie langzaam weg gaat, gaat ook weg. Wie zegt weg te gaan, is eigenlijk al weg. Wat moet u dan doen? U bestudeert het Liefdesarchief, en wel vanaf de eerste les. Dat helpt, jazeker.

tussen

Ook ik ga weg, zij het tijdelijk. In het najaar, als de dagen kouder worden en de nachten eenzamer, ben ik er weer om u te troosten en waar mogelijk te bemoedigen. Wat ik ga doen en met wie, zijn uw zaken niet, Cursisten. Maar in het volgende Cursusjaar zal ik u nieuwe leerstof bieden. Blijf liefhebben, blijf hopen, namens en voor moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan