De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 2: Verleiden, waarom eigenlijk?

Leiden, maandag 7 januari 2008

Lieve Liefdescursisten,

Stuur een kind de snoepwinkel in en zeg dat het alles mag kiezen. U gaat mee om te zien wat er gebeurt. Het kind is hoteldebotel, rent van de zuurtjes naar de drop, van de drop naar de chocoladerepen, en dan weer terug. Alles mogen, alles willen, niet kunnen kiezen. Wat de snoepwinkel met het kind doet, kan de romantische verleiding met u doen. Als alles kan.. ja, dan.... dan... stamelt u.

tussen

Nu, dat gestotter verveelt snel. Mij, en uw aanstaande Geliefde waarschijnlijk.

tussen

Als u iemand wilt verleiden, wil dat zeggen dat u die ander verleidt om iets te doen, te laten, te zijn of te worden. Met andere woorden, u heeft een doel voordat u met uw verleidingskunst begint.

tussen

T. uit Zaandam is weer een man die me bestookt met mail. Hij en de anderen vormen door hun aanhoudend vragen het bewijs voor mijn stelling dat de man tegenwoordig de weg kwijt is. De kost verdienen hoeft hij niet meer, emotioneel zijn kan hij nog niet. Wat wil vrouwen nou, vraagt hij me in steeds andere woorden.

T. meent een meester in het verleiden te zijn. Hij doet alles, pocht hij, rozen, wijn, maanlicht en altijd telefoneren als hij dat beloofd heeft. Maar zijn verleiden duurt en duurt, en het is meer van hetzelfde, alleen afwisselend in de hoeveelheid maanlicht. "Wanneer is het genoeg?" vraagt hij me boos, "hoeveel heeft een vrouw nodig?"

tussen

Dat hangt af van je doel, T. Waarom wil je een vrouw verleiden? Waartoe? Een nacht samen, een leven gedeeld, een kus vol beloften die nooit ingelost hoeven te worden?

Wie het doel bepaalt, is halverwege.

Bepaal het doel precies en zorgvuldig. Wees er zeker van. Kijk naar die ander en weeg af of dit werkelijk is wat u wilt. Liefdescursisten, ik heb het tegen u, in Zaandam en daarbuiten.

Verleiden is het middel, niet het doel zelf. Daarom heeft T. eindeloos veel rozen gekocht, dat ging maar door, omdat hij verwachtte dat er door zijn aanhoudend verleidingsgedrag vanzelf iets zou gebeuren. Iets... nu ja... iets.

Bij de iets-gemeente duurt de aanbidding eeuwig en komt de verlossing nooit.

tussen

Bepaal het doel, Cursisten, voordat u met verleiden begint. O, dat weet u al? Een Geliefde voor altijd? Bon. Dan leer ik u aanstaande maandag de tweede stap te zetten en dat is het bestuderen van de Aanstaande Geliefde. Hoe dat moet en wat u doent te ontdekken, is een kwestie die het fundament vormt onder uw verleidingsplan. Tot volgende week!

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan