De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 18: Verleiden en De Vaste Geliefde

Leiden, maandag 28 april 2008

Lieve Liefdescursisten,

Daar zit u dan, samen op de bank met de Vaste Geliefde en u verveelt zich bijna dood. In uw hart verlangt u naar de passie en opwinding van de losse contacten, maar ja, toen wilde u zo graag een vaste relatie. Het leek zo veilig. En nu bent u ontevreden en u snakt naar hartstocht. Is het dan nooit goed?

tussen

In een enkel woord: nee. In een ander woord: soms.

De liefde is goed als bijna verwezenlijkt wordt en in de eerste momenten daarvan. De belofte van de vervulling en het begin van de vervulling.

Daarna wil de mens weer iets anders. Omdat de mens nu eenmaal zo is. Daarmee is niet alles verloren, bij lange niet.

tussen

Herinnert u zich nog die onrust en onzekerheid van de eerste fase tussen uw Geliefde en u? Degene die u nu zo vertrouwd is als uw linkersok, was eens een opwindende vreemde. Wat het worden zou, zo iets, wist u niet, en van de weeromstuit verlangde u er hevig naar. De eerste kus benam u de adem, maar tijdens uw laatste kus dacht u aan de boodschappen die nog gedaan moesten worden. Veiligheid en vertrouwdheid zijn dodelijk voor passie.

tussen

Nu kan het zijn dat u bent gaan samenwonen omdat er kinderen zijn. Of omdat zulks goedkoper was, of praktischer. Dat kan.

Misschien besluit u dat het zo moet blijven en wilt u toch adembenemende romantiek.

Dat kan, maar het heeft een prijs.

tussen

Liefdescursisten, het is onmogelijk om naar iemand te smachten die al tien jaar naast u op de bank zit. Zo gaat dat niet. Een van u zal van de bank af moeten komen om afstand te scheppen. Dat is een nieuwe situatie, en daardoor ontstaat spanning.

Spanning is de eerste voorwaarde om passie te scheppen.

De tweede voorwaarde is de aanwezigheid van nieuwe elementen, die enig gevaar bevatten.

Om het heel praktisch te houden: als u van de bank af bent, gaat u iets organiseren dat voor u en uw Vaste Geliefde nieuw is en een beetje eng. Het hoeft niet meteen levensbedreigend te zijn, want dan zou ik eerder relatietherapie aanraden. Denk eens aan een dag in een vreemde stad, zonder voorbereiding of plattegrond. Denk aan samen een klimwand bedwingen. Denk aan verkleed als een ander een rendez-vous beleven. Denk aan... nu ja, denk! En dan doen, natuurlijk.

 

tussen

Feitelijk was dit principe hetzelfde als vorige week. Zoals het gaat in vriendschap, zo gaat het ook vaak in romantische relaties, maar dan iets ingewikkelder vanwege de erotische component. U ziet, verleiden is eigenlijk eenvoudig. U moet bedenken wat u wilt en het vervolgens doen. Een belangrijk instrument in dit verleidingsproces is het opwekken van spanning. Daarmee vestigt u de aandacht op uzelf en op de verlangens die u heeft opgewekt. Hoe doet u dat? Dat verneemt u volgende week maandag, op 5 mei van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan