De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 17: Vrienden met Passie

Leiden, maandag 21 april 2008

Lieve Liefdescursisten,

U roemt de vreugden van de vriendschap, en dat is mooi. Op zich. Het geval wil alleen, dat u daarna zegt: "Maar...." Maar het is niet genoeg. Maar u zou graag meer willen. Hartstocht, vervoering, toppen en dalen, kortom, u wilt passie. Maar hoe moet u dat aanpakken?

tussen

Stap voor stap, zou ik zeggen.

De eerste stap is dat u bedenkt wat de vriendschap-zonder-passie eigenlijk is. Is er ooit een sprankje van romantische belofte geweest, voelde u ooit jaloezie of nam u dat bij de ander waar? Dit zijn vragen naar een onontwikkelde romantische component. Hoe lang geleden ook ontstaan, passie gaat nooit over.

Het kan zo zijn, dat u zich realiseert dat er nooit sprake is geweest van passie. Richt u dan vooral op iemand anders, want u kunt van een konijn geen haas maken.

De tweede stap is het bestuderen van de vertrouwdheid. Waaruit bestaat die? Wat is kenmerkend voor uw vriendschap? Sommige vriendschappen bestaan vooral uit het samen op vakantie gaan, andere vriendschappen bestaan op de sportschool, er zijn museumvriendschappen en vriendschappen waarin vooral elkaars kinderen centraal staan. Hoe dan ook, er is een element dat uw vriendschap typeert met een grote vertrouwdheid. Traceer dat element.

Nu de derde stap.

tussen

Eerst dit. Vriendschap is vertrouwdheid, passie ontstaat in een diep wanhopig verlangen naar vertrouwdheid. Het zoekt een uitweg in intimiteit.

tussen

Dus.... wilt u meer passie, dan moet u de vertrouwdheid van de vriendschap verminderen. Altijd samen steden bezoeken? Stop ermee. Bedenk iets anders om samen te doen, iets nieuws, waardoor u beiden bijna als vreemden tegenover elkaar staat.

Dat geeft opwinding en spanning.

Kies dan het moment om te gaan kussen. Dit was stap drie.

tussen

U ziet, het kan. Al moet ik erbij zeggen, dat deze wijze van verleiden onomkeerbaar is. Gaat het kussen mis, dan is de vriendschap ook niet meer wat die was. Aan u om het risico in te schatten en dit welbewust te nemen.

Volgende week zal ik dit principe verder uitwerken voor alle Cursisten die een vaste relatie hebben en zich mateloos vervelen. Is er nog iets aan te doen? U hoort het volgende week maandag, op 28 april van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan