De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 16: Die Ene Terug... (deel 2)

Leiden, maandag 14 april 2008

Lieve Liefdescursisten,

Het grote misverstand over liefde is, dat het vanzelf moet gaan. Daarop bestaan vele variaties. U vindt dat u vanzelf goede gesprekken moet hebben, vanzelf elkaar aanvoelt in het erotische en vanzelf hetzelfde toekomstperspectief moet delen. Gaat u naar rechts, dan gaat uw Geliefde nooit naar links.

Ik zou zeggen, neemt u aan dat in de liefde niets vanzelf gaat. Dan staat u heel wat opgewekter tegenover elke ontwikkeling. Positiever, ook.

tussen

Vorige week vertelde ik u welke weg u dient te bewandelen om een Voormalige Geliefde weer tot de uwe te laten behoren. Indien u tact en vasthoudendheid bezit, en er is een gedeeld gelukkig verleden, dan heeft u met dat plan een zeer goede kans op hereniging.

tussen

Toch blijven sommige Voormalige Geliefden afstandelijk. Dat kan komen doordat u al te vaak beterschap heeft beloofd, doordat u overspelig bent geweest of omdat u uiteindelijk als broer en zus leefde, zonder moderne incestmanieren wel te verstaan.

Wat dan?

Dan gebruikt u een romantische strategie.

tussen

De snelst werkende romantische strategie is die, waarmee u jaloezie opwekt. Maar... hiermee speelt u alles of niets. Of u wint de Geliefde terug, of u kunt elk contact vergeten.

tussen

Voordat u de romantische strategie van de jaloezie kunt toepassen, dient u te begrijpen wat jaloezie is.

Feitelijk bestaat de emotie uit twee elementen. Het eerste: u bent jaloers als de ander iets heeft waarvan u meent dat het u toebehoort. Het tweede: u voelt zich onzeker over uw positie of situatie.

Zoals u bent, is uw Voormalige Geliefde ook.

tussen

Nu moet u weer gaan nadenken. Is er iets tussen uw Voormalige Geliefde dat onvervreemdbaar van u beiden leek? Een verre stad, een ring, een ervaring? Noteren. Hoe meer u weet, hoe beter. Elk detail telt.

Dat was het eerste element.

Nu het tweede element, dat hiermee samenhangt. U heeft met de Voormalige Geliefde een afspraak gemaakt over uw omgang, en, let goed op, dat leidde tot uw huidige omgang. Wat er ook gezegd is over vriendschap, als dat er niet is, was de onuitgesproken overeenkomst dat het er niet zou komen. Is er een minimale omgangsvorm, dan was dat de afspraak.

Aan beide elementen gaat u morrelen, maar u moet daarmee wel in contact blijven, direct of indirect met de Voormalige Geliefde.

Was Parijs altijd uw stad, dan laat u weten deze stad met een ander te willen bezoeken. Vraag of de Geliefde het niet erg vindt, dat u een ander ook een ring cadeau wilt doen. U begrijpt het principe. Wees subtiel en duidelijk.

tussen

Treedt er jaloezie op, dan opent u uw hart en zegt, dat er altijd alleen maar een was voor u en dat is de Voormalige Geliefde. Treedt er geen jaloezie op, dan is alles voorbij.

In het verlengde hiervan ligt de vraag, of het mogelijk is een goede vriend/in te verleiden een Geliefde te worden. Vriendschap en passie sluiten elkaar in de regel uit, maar misschien is er toch een uitweg. Waar die ligt, , hoort u volgende week maandag, op 21 april van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan