De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 14: Omgaan Met Tegenstand

Leiden, maandag 31 maart 2008

Lieve Liefdescursisten,

U vindt iemand leuk, lief, u vindt dat die iemand geheel uw wereld is, en dan doet zich het onbegrijpelijke feit voor, dat het niet wederzijds is. Al die liefde, zegt u hardop tegen u zelve, dat moet toch een antwoord krijgen? De Aanstaande Geliefde begrijpt het zeker niet goed. Of wel?

tussen

Veel van u zijn in die situatie geweest, meer van u zullen erin belanden. Eenzijdige liefde is onzekere liefde. Er kan best iets opbloeien, en dan is de hofmakerij van vorige week het aangewezen middel. Er kan ook helemaal niks opbloeien, nooit en te nimmer, al stuurt u jaren achtereen elke week rode rozen.

Hoe weet u het verschil? Dat zal ik u uitleggen.

tussen

Hofmakerij is van toepassing als u een klein gedeeld gevoel met de Aanstaande Geliefde hebt, in het heden of verleden. Dat kleine gevoel kan sympathie zijn, vertedering, vreugde, of iets anders dat blij stemt. Met een Voormalige Geliefde heeft u dat alles en meer gedeeld, maar ook de redenen waarom deze Geliefde nu niet meer in uw leven is. In de meeste van deze gevallen zijn alle kleine gevoelens vermorzeld.

't Is vreselijk, mais c'est vrai.

tussen

Anders gezegd, als uw liefde op tegenstand stuit, zoek dat een gemeenschappelijk klein en fijn gevoel.

tussen

Hoe kleiner, hoe beter.

tussen

Want dat kleine gevoel, dat kunt u gaan uitbreiden. Samen de Poezenkrant lezen, geeft een groter gevoel van zachtheid. Samen taartjes eten, schept een sensuele herinnering die u beiden deelt. Samen... vraiment! U moet het inmiddels begrijpen.

Zo gaat u om met het grote Nee. Zoek het kleine Ja en breid het uit.

 

tussen

Deze week gunde ik u een eenvoudige Liefdesles, al weet ik dat het voor u moeilijk is dit in de praktijk te brengen. Volgende week neem ik u gezellig het mijnenveld op. Dan leg ik u uit, wat te doen ingeval u steeds maar aan uw Voormalige Geliefde moet denken. Is voorbij echt voorbij of is er een weg terug, en zo ja, kunt u die ander weer verleiden de uwe te worden? Het antwoord op deze en andere vragen hoort u volgende week maandag, op 7 april van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan