De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 13: Hofmakerij

Leiden, maandag 24 maart 2008

Lieve Liefdescursisten,

Wij leven in een tijd van snelle liefde. Ontmoeten, trouwen, scheiden en hup, alweer een liefde. Wie ouder dan twintig jaar is en nog nooit een ander kuste, wordt beschouwd als zonderling.

Niet als voorzichtig.

Of als iemand, die kan wachten.

Hoe komt u aan liefde voor een leven lang?

tussen

Laat ik het ecologisch vragen. Hoe kan het dat sommige bomen zo groot en sterk zijn en alle winden kunnen doorstaan?

Het antwoord ligt voor de hand. Deze bomen hebben sterke wortels, die breed en vastberaden in de aarde gegroeid zijn. Dat kostte tijd. Die bomen dachten niet: 'Nou, zo gaat het wel, hup, de wolken tegemoet, alle takken naar de hemel!" De bomen namen de tijd om te doen wat nodig was. Aarde en hemel bleven bestaan, en daartussen groeiden de bomen.

tussen

Voor wie deze prachtige parabel niet begrijpt, de volgende samenvatting: ophouden met snelle liefde. Geen sms-berichten met sexuele toespelingen, geen afspraakjes waarop de kleren meteen uit gaan, geen dichte deuren bij het eerst misverstandje.

Langzame liefde is sterke liefde. Met wortels. Dat groeit door hofmakerij.

Dat wil zeggen: door langdurig voor de Aanstaande Geliefde een bron van vreugde en genoegen te willen zijn.

Hoe lang?

Tot u het niet meer volhoudt of totdat de hofmakerij is geslaagd.

Hoe moet het?

Met aandacht. In mijn vorige liefdeslessen heeft u geleerd dat u feiten over de Geliefde moet verzamelen. Wanneer u dat gedaan heeft, weet u wat uw Aanstaande Geliefde doet, denkt, voelt en daar kunt u uw gedrag op aanpassen. Geen grapjes maken over de jacht als de Aanstaande Geliefde vegetarisch is. Wel mooie ansichten sturen met afbeeldingen van kleine lieve dieren.

tussen

Hofmaken is het onaangename niet doen en het aangename wel doen. Telefoneren met zachte en welluidende stem. Kleine presentjes zenden. Een voorstel doen voor dit of dat soort samenzijn. Onthouden wat de Aanstaande Geliefde zei en daarop terug komen, met een lovende opmerking over taal of inhoud. Glimlachen als de Aanstaande Geliefde de kamer binnenkomt, zo, dat uw ogen oplichten. Ondeugend zijn als de Aanstaande Geliefde verlangt naar avontuur, of juist zeer betrouwbaar indien dat gewenst is.

Hofmakerij is dit en meer, en het belangrijkste is de voortduring ervan. Niet even wat aardigs doen om effect te scoren. Nee, lange adem, diepe wortels, hoge wolken.

tussen

Nederlands als u bent, wilt u weten waar u aan toe bent. Is er een manier om te meten en weten of al uw inspanningen aanslaan? Moet u heel lang meer van hetzelfde doen en leidt dat vanzelf tot liefde? het antwoord op deze en andere vragen hoort u volgende week maandag, op 31 maart van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan