De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 12: Leren Wachten

Leiden, maandag 17 maart 2008

Allerliefste Liefdescursisten,

Geleidelijk begrijpt u wat verleiden is. Het is geen hamburgerpaleis waar u binnen vijf minuten geluk en tevredenheid vindt. Het is de vreugde van de traagheid, die uiteindelijk het geluk brengt. Trage, weloverwogen stappen. Gezet uit verlangen naar iets dat niet is maar misschien kan komen. Of niet. Maar misschien wel.

Deze wisselwerking is de essentie van verleiding. Uw gedrag wijst op absolute zekerheid van de uitkomst van uw verleiding, terwijl uw hart verscheurd is door twijfel. Zo is het leven. Zo is de liefde. Zo zijn wij, moi, uw Liefdesdocente, en u, mijn Liefdescursiten in liefdesnood.

tussen

Hete is lente, ontegenzeggenlijk en onweerstaanbaar is het waar. We dragen winterjassen, schuilen tegen de kou, we vrezen de scherpte van een Oostelijke wind, en toch, dwars door alles heen, voelen we hoop.

Hoop op bloemen die gaan bloeien, op warme zonnestralen op onze huid, op begrip en troost en nu ja, misschien ook voelen we hoop dat er ook voor ons liefde zal zijn.

Maar gaat zulks vanzelf?

Neen.

Wie moet ermee beginnen?

Degenen die deze Cursus volgt.

Wie is dat?

Vraiment, Liefdeskneuzen!

tussen

Iemand willen verleiden betekent feitelijk, dat u verklaart dat u verantwoordelijk bent voor uw hartsverlangen.

Het betekent feitelijk, dat er geen zee te hoog, geen brug te ver, geen dag te lang zal zijn, want u verlangt.

Verleiden is het middel.

tussen

Wat doet u, wanneer u bemerkt dat iemand ontvankelijk is voor uw aandacht? Meteen inpakken in een huwelijk, met twee kinderen, een hypotheek, een auto voor de deur en elke zondag naar de schoonouders?

Of doet u iets van leef-nu? Het hedonisme van nemen van u kunt, omdat de dag van morgen veraf is en misschien nooit aanbreekt? Er zijn mensen die radeloos raken van alle sterfelijkheid, een tante die kanker heeft, een oom in het oorlogsgebied, een verhaal over een leven dat anders liep en geleefd had kunnen worden, als niet dit, als niet dat. En wat dan?

Nu de gulden middenweg. Voor de gevallen als niet dit, als dit dat. Soms, spiritueel-pratisch gesproken, is het doel de weg. Uw doel de Aanstaande Geliefde te verleiden, betekent dat u zich moet richten op wat eens, ooit hofmakerij werd genoemd, en dat u daarin niet mag dwingen naar voort-voort.

 

tussen

Het woord is gevallen. Hofmakerij. Een ouderwetsch woord voor verleiden. Vraag het uw vader, vraag het uw moeder, en als u dat niet durft, dan wacht u op maandag 24 maart, wanneer u hoort hoe zulks moet van moi,

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan