De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 11: Wie Vindt Mij Leuk?

Leiden, maandag 10 maart 2008

Lieve Liefdescursisten,

U kijkt in de spiegel en probeert te bedenken wat er leuk is aan u. Uw lach? Neen. Uw diepzinnige oogopslag? Vast niet. Uw kleren? Onmogelijk. Alles wat u bedenkt, komt u kunstmatig voor en daarom weet u ook, dat u het evenmin moet hebben van innerlijke schoonheid. Dan was u wel wat liever en posi-tie-hiever.

tussen

Met andere woorden, als u niet weet wat er leuk aan u is, hoe weet u dan of iemand u leuk vindt?

U ziet wel, dat het meteen nodeloos ingewikkeld wordt. Daarmee sluit ik aan op uw belevingswereld, waarin schaduwen ontstaan zonder licht.

Vraiment, hoe waar is dat. En zo mooi gezegd ook! Enfin.

tussen

Om u te sparen, zal ik verder gaan met de vraag die u mij zo vaak stelt: Hoe weet ik of X mij leuk vindt?

tussen

Dat weet u op basis van onderzoek. U observeert hoe X tegen andere mensen doet. Daarna vergelijkt u dat met het gedrag van X tegenover u. Let op tijdsduur van de aandacht die X aan de ander geeft, verschillende soorten expressie op het gezicht, de manieren waarop de stem van toonhoogte verandert en omdat u toch alles afluistert, let ook op de onderwerpen die X bespreekt.

Maak een lijstje. Onderschat nooit de kracht van een lijstje. Het dwingt u tot concentratie op de werkelijkheid.

Nu kan het ook zo zijn dat u geen vergelijkingsmateriaal heeft. U ziet X alleen, of u ontmoet X digitaal. In dat geval gaat u bedenken hoeveel tijd X aan u geeft en of het menselijkerwijs mogelijk is dat anderen dat ook van X krijgen. Bedenk dan ook, dat X naar school of kantoor gaat, boodschappen doet en zelf de vuilniszakken buitenzet. Doet een ander dat, dan woont X bij zijn ouders of bij zijn... Geliefde.

tussen

U merkt het, Liefdescursisten, romantiek is eenvoudig als het maar goed uitgelegd wordt. Met deze les kunt u achterhalen of iemand interesse voor u heeft, interesse van het juiste romantische soort. Met dat inzicht vervolg ik de les van vorige week. U leerde daarin hoe verlangen op te wekken naar uw persoon en aanwezigheid. En wat dan? Gaat u dat verlangen meteen consumeren, zet u in op levenslange liefde of is er nog iets tussenin? Dat alles en meer verneemt u op maandag 17 maart van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan