De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Verleiden
Liefdescursus

Les 10: Verlangen Opwekken

Leiden, maandag3 maart 2008

Lieve Liefdescursisten,

"Het is immoreel", schreef de ene Liefdescursist boos. De andere mailde: "Het is amoreel". Weer een ander wist: "U bent de anti-christ". Ik glimlachte eens vaag over mij rose toetsenbord. Cursisten beweren zo veel zo snel, en au fond eindigen ze ermee mij allemaal weer en nog een keer om advies te vragen. Want kritiek leveren op mijn liefdeslessen is gemakkelijk, maar zelf liefhebben blijkt moeilijk.

En wat was er nu helemaal aan de hand?

tussen

In mijn vorige Liefdesles had ik u gezegd dat u best creatief met de waarheid mocht zijn, maar alleen op voorwaarde, dat u zulks meteen zodra het kon, zodra het kon, opbiechtte aan de Geliefde. Daar schrokken sommigen van, terwijl anderen het als excuus aangrepen om een liegebeestje te worden. Want de Docente had gezegd dat het mocht.

Leest u nog eens terug.

Inderdaad. Het is op voorwaarde dat, en indien, en mits en tenzij.

Fijn.

Dan kan ik nu mijn Les vervolgen.

tussen

Elke verleiding begint met contact. Dat kan oogcontact zijn, wat ook erg mooi is, maar in veel gevallen is het een gesprek.

Een verleidelijk gesprek.

Dat wil zeggen, dat u verlangen oproept. Verlangen naar meer van u. Is een ander in staat van verlangen, dan is de eerste fase van uw verleidingspoging geslaagd.

 

tussen

Mais... hoe roept u verlangen op?

Hoe niet? Door het foute gedrag te vermijden: geef geen overdosis aan informatie. Dus heren, niet uw hele c.v. voordragen of uw tien grootste zakensuccessen mededelen. Dat is te veel. En dames, niet meteen uw laatste zeven emoties willen bespreken. Ook dat is te veel.

Hoe wel? Door een beetje te geven. Een beetje van alles, en dan vooral van het beste en fijnste en heerlijkste dat in u is.

Houdt u van monologen, dan moet u leren halve zinnen te zeggen. En dan maximaal twee, drie achtereen. Voeg hieraan altijd emotionele informatie toe. Dus als u zo nodig over de mensenrechten in China wilt beginnen, dan zegt u iets als: ".... Tibet..... en ik dan overstuur..." Daarna zwijgt u en glimlacht. Volhouden. Tel van binnen tot zeventien. Blijven ademhalen. Opnieuw iets zeggen.

Bent u goed in emoties delen, haalt u met een glimlach en een aanraking allerlei gevoelens naar boven, doseer dat dan. Kijk soms naar de grond waar uw voeten zijn, de lucht of naar het oor van uw gesprekspartner. Ook hier geldt: van binnen tellen.

tussen

Het doel van dit gedrag is dat u laat zien wie u bent en tegelijkertijd het verlangen wekt naar meer. In dit geval heeft u vooral het initiatief genomen. Dat hoeft niet altijd nodig te zijn. Wanneer iemand u lief vindt, merkt u het vanzelf en dan... Pardon, Liefdescursisten. Dit gaat u te snel. Hoe u weet wanneer iemand u lief vindt, hoort u op maandag 10 maart van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan