De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdesverdriet

Alle Soorten Van Verdriet

Leiden, maandag 5 januari 2004

Lieve Liefdescursisten,

Velen van u bevinden zich in de Nieuwjaarsdepressie, en dat is heel normaal, haast moi zich meteen te zeggen. Voor degenen met liefdesverdriet is de gedachte aan een toekomst zonder die Ander bijna ondragelijk. Twaalf lege maanden gapen u aan. Harteloze mensen om u heen hebben het over flink-zijn, en tijd-die-alle-wonden-heelt en geen-hand-vol-maar-land-vol. Deze en andere zinloze uitspraken vergroten uw liefdesverdriet. Zij weten niet beter. U helaas wel.

bloem

Liefdesverdriet komt in alle soorten en maten, en ontziet niemand. U kunt in ieders ogen een puber zijn en toch een gebroken hart hebben. Of u heet tot de "sterken" te behoren omdat u hoogbejaard bent, en toch weent u om wat verloren ging. Man of vrouw, kind of volwassene, koningin of huisman, iedereen die een hart heeft, loopt kans op breuken.

bloem

Naturellement kunt u hartbreuk voorkomen. Een kil gemoed aankweken is een uitstekende remedie, zij het dat kilheid op den duur eenzaam maakt en een vroegtijdig overlijden bevordert. U kunt ook besluiten dat u zich nooit meer aan iemand wilt hechten, maar zulks heeft hetzelfde resultaat. Desalniettemin kiezen sommigen hiervoor. Het zijn veelal dezelfden die geen huisdier willen nemen omdat ze als Poekie gaat hemelen, zo verdrietig zullen zijn. Is dat leven, verzucht ik, en zijn wij hiervoor op aard? Cursisten, liefhebben zonder risico bestaat niet.

bloem

Dat heeft u ondervonden, knikt u nu. Want uw hart doet pijn. Voor u is het daglicht grauwer, de dagen blijven leeg hoe druk u 't ook heeft en het nieuwe jaar- neen, laat ik daarover maar zwijgen. Ik weet uit ervaring hoe het wrede monster van liefdesverdriet een mens kan aanvreten. Schaamt u zich maar niet, ook al zeggen de mensen dat uw liefdesverdriet te lang duurt of te diep gaat. U heeft mijn begrip, mijn steun en de komende weken mijn begeleiding. Leun maar tegen moi aan.

bloem

Liefdesverdriet heeft veel vormen. De bekendste is het liefdesverdriet na een verbroken relatie. Ook tijdens een romance kunt u aan liefdesverdriet lijden, en zelfs komt het voor, dat men zonder een relatie vreemde onregelmatige pijnen voelt. Dat is de pijn van het lege hart. Volgende week maandag leert u hier meer over. In de tussentijd maan ik u aan naar vermogen voor uzelf te zorgen. Cursisten, blijf moed houden. Zo erg als het nu is, blijft het niet. Tot volgende week maandag!

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit