De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 7: "Er komt geen zinnig woord uit"

Leiden, maandag 25 februari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Deze week ga ik uw denken over communicatie wat bijstellen richting werkelijkheid. Dat is inderdaad een lelijke zin. Maar u weet wat ik bedoel, neem ik aan? Dat ik iets belangrijks ga uitleggen. Over praten, zwijgen, liefde en de balans daarvan. Hier is het eenvoudig. Ik schrijf. U leest en denkt hopelijk na.

tussen

Vaak klagen mannen dat hun vrouw veel te veel praat. En vrouwen klagen dat hun man te weinig zegt. Er is een verband tussen die twee factoren, dat ziet u vanzelf. Waar de een een stapje naar voren zet, gaat de ander naar achter. Dan de een weer naar voren ("Hoor je me soms niet?") en de ander wijkt nog verder terug. Een destructieve tango, die slecht eindigt. Het kan ook anders.

In het algemeen denkt men dat praten goed is, en zwijgen verkeerd. Communiceren moet met hardop uitgesproken woorden over allerindividueelste gevoelens, liefst zittend tegenover elkaar met direct oogcontact. Zeg nu zelf, had u dat verzonnen als romantische bezigheid? Moi evenmin. Dat is toch akelig. Dat is toch helemaal niks. Daar verknal je toch iedere emotie mee. Hiermee zeg ik dus: al dat gepraat, is dat nou wel nodig?

tussen

Wanneer u ergens mee zit, u wilt iets weten of u verlangt naar diepgaand contact dan komt bij u de gedachte aan een gesprek al snel op. Maar praten is typisch vrouwelijk. En aangezien vrouwen de macht aan het overnemen zijn in Nederland, is daarmee de gedachte normaal dat praten typisch menselijk is. Zelfs geldt het als normaal, als ideaal, als de enige echte manier van communiceren. Er zijn toch geen alternatieven? Of wel?

  • U kunt samen tien kilometer gaan hardlopen in de natuur. Dan ontwikkelt u een nieuw begrip voor elkaar. Of het hoeft daarna niet meer omdat het uit is. In beide gevallen is er geen probleem meer.
  • U kunt zomaar besluiten om alles zes maanden uit te stellen. Geen gesprekken, geen gedoe, alleen liefde en gezelligheid.
  • U gaat eens wat vaker samen uit eten.

tussen

U ziet het, er zijn dus volop alternatieven voor al dat gepraat. Wanneer u, dames-cursist, zo goed in de communicatie bent, dan kunt u hier uw skills uitbreiden. Dit zeg ik vooral tegen degenen die hierover zelfhulpboeken lezen en cursussen volgen, waar men vooral leert de ander te manipuleren. En als u, heren-cursisten, echt geen zin heeft in gesprekken, verwijs dan door naar mij. Dan neem ik het wel over. U gaat dan gewoon met de hond rennen.

Dit herinnert me weer aan D., die ik eens zag staan op het perron van een station. Hij oogde als een spirituele man, met zijn korte haar en lange wimpers. Op de eerste date bleek hij een grote hond te hebben waarover wij lang spraken. Dat wil zeggen, ik stelde vragen en gaf voorbeeld-antwoorden. Fout, fout, fout. Maar toen wist ik nog niet wat ik nu weet. D. verdween al snel uit mijn leven.

tussen

Aanstaande week zet ik liefdestechnisch een grote stap vooruit. U heeft een Geliefde (sommigen van u althans) en die Geliefde heeft enorm leuke en geweldige ouders, verneemt u. Dat is fijn om te horen. Maar als schoonouders is het tout autre chose. Wat moet u doen als die mensen echt onuitstaanbaar ellendig en verschrikkelijk zijn? Dat hoort u uit mijn eigen ervaring.

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan