De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 7: "Dat praat maar door"

Leiden, maandag 18 februari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Over het algemeen heeft de man een bescheiden wensenlijstje. Hij wil dat een vrouw lekker ruikt, iets fleurigs draagt en lief voor hem is. Geeft zij hem te eten, dan is hij elke keer weer gelukkig. In ruil hiervoor is de man tot vrijwel alles bereid. Maar toch is er iets waar de man niet tegen kan, en dat is de aldoor, aldoor pratende vrouw. Hij vindt dat het nergens over gaat. En daarin heeft hij gelijk. Wanneer de man praat, is het doel ervan overdracht van informatie. Praat de vrouw, dan is de functie ervan een ervaring van samenzijn.

tussen

Voor de vrouwelijke Cursisten: vergelijk het effect met dat van een huilbaby. Inderdaad, daar gaat u stuk aan. Zo ook de man aan de aldoor pratende vrouw. En dames, zeg niet te snel dat het niet voor u geldt. Allereerst heeft u dan alweer iets gezegd (verdacht) en bovendien is het niet aan u om te bepalen of u te veel praat. Weet een huilbaby immers een huilbaby te zijn?

tussen

De man begrijpt niet waarom er zoveel gepraat moet worden. Maar klagen durft hij evenmin, want hij weet dat de vrouw het goed bedoelt. Dus doet hij iets typisch vrouwelijks: hij laat het indirect merken, door signalen te geven. Wat denkt u dat de man doet?

  • Hij gaat afwerende geluidjes maken waarvan het belangrijkste "ja ja" is.
  • Hij vermijdt oogcontact en geeft geen antwoord meer.
  • Hij zakt wat in elkaar.

tussen

Laat ik u zeggen: als u als vrouw dit niet herkent, is de kans groot dat u in de gevarenzone zit. Kent u de man eigenlijk wel? Heeft u de laatste tijd gezegd dat hij eens rechtop moest zitten of lopen, en heeft u gesnibd of hij wel luisterde? Wat ik zei, de gevarenzone.

Mannen-Cursisten, volhouden. Redding is nabij. Kunt u niet tegen de pratende vrouw op, dan heeft u als opties weggaan, verdragen of er iets aan doen. Stuur een brief, een mail of vraag om relatietherapie omdat u zo vreemd ongelukkig bent en graag samen wilt praten. U ziet hier de list: u biedt meer kansen op gepraat aan. Ja, maar nu gestructureerd. Dat is alle verschil. Want daarin heeft u kans om informatie over te dragen die neerkomt op: "Hou toch eens je kop". Maar dan liever.

Voor de vrouwelijke Liefdescursisst die nu hopelijk in verwarring is, het volgende. Met ingang van heden gaat u bijhouden hoeveel u praat. Klokken, met de secondenwijzer. Vergeet u het, dan is dat een signaal dat u te veel praat. Probeer zwijg-eenheden van een uur uit. Nee, ook niet telefoneren. U dient te leren minder te praten. Dan ontdekt u vanzelf hoe mooi een functioneel gesprek kan zijn, en u leert uw samenzijn anders uit te drukken. Nee, niet door pantomime.

tussen

Volgende week liggen de kaarten totaal anders. Dan behandel ik de situatie waarin de een helemaal niet wil praten en de ander gewoon graag. Wat moeten we met zon oester? Respecteren of openbreken? Misschien kan het alletwee. Of dat mogelijk is, hoort u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan