De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 4: "Kun je leren kussen?"

Leiden, maandag 28 januari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Toen u tien jaar was, vond u kussen smerig. Vijf jaar later wilde u er alles van weten en dat is heel aardig gelukt, al zegt u het zelf. Maar elke vreugde heeft grenzen. Uw recente Geliefde (of wilt u dat woord nog even niet gebruiken?) kust in het geheel niet prettig. U vindt het ronduit onaangenaam. Te hard, te week, te druk of bijna levenloos, te droog of overmatig vochtig, geen ritme of dat van een dolgedraaide grasmaaier, het is mis met het kussen en of het in orde komt, is zeer de vraag. Wat nu?

tussen

Goede vraag. U heeft immers opties en hoe sneller u die onderzoekt, des te beter. Ik geef ze u meteen maar door, dan weet u waar u aan toe bent.

  • Niets doen. Alles blijft dan zoals het is. Maar niet bij u: ofwel u went eraan ofwel op een dag kunt u er plotseling helemaal niet meer tegen.
  • U stuurt de Geliefde een mail met daarin instructies.
  • Voortaan kust u niet meer want ja, hoe belangrijk is het nu helemaal?
  • Vandaag nog maakt u het uit. Geen kussen, geen liefde.
  • Eerst bestudeert u deze liefdesles.

tussen

Laat ik nu de vraag beantwoorden met een wedervraag. Denkt u eens terug aan uw laatste grote Liefde, en hoe daarmee het kussen in het begin was. Uiterst onwennig, toch? Dat pleit voor het mooie toekomstperspectief in mijn eerste optie. Het kan goed komen in de loop der tijd. Maar iemand kan ook op een manier kussen die u blijvend tegenstaat, op dezelfde manier zoals dat het geval kan zijn met politieke overtuigingen. U merkt dat door de toenemende kritiek die u op uw Geliefde krijgt. Ermee ophouden kan dan veel leed voorkomen.

Zonder kussen kan er geen romantische liefde ontstaan of behouden blijven.

Maar kan iemand leren te kussen? U bedoelt daarmee: kan mijn Geliefde leren kussen op een manier die ik fijn vind en zal mijn Geliefde het daarna nooit meer op een andere manier doen omdat ik er niet tegen kan? Als dit uw vraag is, zal het kus-technisch blijven behelpen. Met subtiele aanwijzingen komt u het verste. Maar duidelijkheid is ook belangrijk. Ik adviseer u dan ook de Geliefde vast te binden, iets mede te delen in de trant van "nu ben jij van mij" of (dit werkt vooral bij mannen uitstekend:) "Jij bestaat alleen voor mijn genot." En dan doet u het voor, en laat u het de Geliefde nadoen. Tot het goed is. Daarna spreekt u prijzende woordjes.

Ik geef toe dat het nogal schools is. Maar bedenk: het is voor een goed doel.

tussen

Claudine F. van V. uit Brasschaat heeft last van een cultuurschok, schreef ze mij. Als uitgeweken Hollandse is ze nu op Vlaamse mannen aangewezen en die kussen heel anders, weet ze inmiddels. Details verstrekte zij helaas niet, zodat er vragen ontstaan. Want ja, hoe kust de Vlaming? Misschien naar beste vermogen. Claudine kan mijns inziens de bovenstaande methode toepassen. Afhankelijk van haar karakter adviseer ik riemen of shawls. Wel even het losmaken testen, Claudje. Als de brandweermannen eraan te pas moeten komen, heb je zo een slechte naam daar in Brasschaat.

tussen

Wanneer iemand echt beroerd kust, is er voor u geen beginnen aan dat te verbeteren, Liefdescursist. U wilt het toch ook een beetje fijn hebben, en hoe kan dat wanneer u voortdurend aanwijzingen moet geven? Niet. Dan kunt u beter op zoek gaan naar iemand met wie het aangenaam kussen is. Of nog beter, u besluit uw kus-ervaringen uit te breiden. Heeft u romantische afspraakjes, dan gaat u op elk afspraakje kussen. Heeft u nooit zulke afspraakjes, dan zorgt u maar dat u ze krijgt. Niet voor de conversatie, maar voor het kussen. Wanneer u weer een kandidaat-Geliefde treft, zult u er kustechnisch gezien beter voor staan. U kunt meer, durft meer en weet meer. Is dat geen troostende gedachte? Dat dacht ik ook.

Ging het deze week om het kussen, volgende week breng ik een ander probleem onder uw aandacht dat nog veel delicater van aard is. Wat als de kandidaat-Geliefde niet lekker ruikt? Vies is een groot woord en ook een groot probleem. Wat u dient te zeggen en te doen, hoort u volgende week van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan