De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 3: "Het is zo ver weg, eigenlijk"

Leiden, maandag 21 januari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Wat gaan die dingen gek, zeg nou zelf. Toen u nog een zielige single was, vond u reistijd een peuleschil. Een niks. Een detail waar alleen ondankbare mensen over zanikten. Nee, dan u, die de zaken in het juiste perspectief zag. Moskou is zo ver niet, zei u altijd, wanneer daar de ware liefde woont. Uiteindelijk vond u iemand op slechts een uurtje treintijd afstand. En daar begint u genoeg van te krijgen. Vraiment?

tussen

Nu ja, laat moi daar maar niet laatdunkend over doen. Daarvoor heeft moi immers veel te vaak zelf in een dergelijke positie verkeerd. Wel Geliefdes vinden in verre buitenlanden maar opzien tegen een kwartiertje fietsen, vooral wanneer het regende. Ooit vertrok ik voor een paar dagen naar Athene, omdat daar een ex-Geliefde op vakantie was die verklaarde mij zo te missen. Athene leek me dichtbij, wat cultureel gezien nogal tegenviel. De Geliefde gelukkig niet. Het is zeker een half jaar héél goed gegaan voordat de ruzies weer begonnen. Hij woonde in Engeland, ook al zo dichtbij volgens het hart.

tussen

En met dat ene woordje ben ik bij de kern van de zaak beland. Het hart. Bent u lang alleen of pas dan wel nog steeds verliefd, dan is het verlangen van uw hart zeer sterk. Athene of Moskou, daar bent u zo met de luchtbus. En dat is ook zo.

Het zijn niet zozeer de kilometers waar het om gaat, maar het is uw hart dat de reisafstand feilloos inschat op dichtbij of te ver. Dat is een geheel andere maatstaf. Heeft u veel kinderen onder de tien jaar, huisdieren die een speciaal dieet moeten volgen of een hypotheek die zwaar op uw eenzame schouders rust, dan adviseer ik u dringend de liefde even uit te stellen.

In alle andere gevallen: Cursisten, opgelet.

tussen

Albert B. uit Zeewolde schreef me over zijn probleem. Hij heeft geen auto, omdat hij geen rijbewijs heeft. Zeewolde ligt in de provincie Flevoland en dan weten we het wel. Treinen, af en toe een bus en vooral veel wind. Niet echt een romantisch landschap waar een vrouw graag wandelt. Albert B. staat dan ook veelvuldig aan de bushalte, om naar alweer een nieuwe plaats in Nederland te reizen. Drie tot vijf keer investeert hij in reis- en verblijf, want hij is een fatsoenlijk man van gerefomeerde afkomst, die liever een hotel boekt dan bij een vrouw op de bank slaapt. Dit alles vind hij geen probleem. Wel dat de vrouw nooit zijn kant op komt.

Ja, Albert, dat is inderdaad een probleem. Denk eens aan woningruil. Lukt dat niet, dan moet je een list bedenken. Je hebt iets nodig, dat de reis naar Zeewolde een kleine stap doet lijken. Iets, dat het de hele Flevopolder compenseert met warmte, persoonlijkheid en charme. Dat iets ben jij. Misschien is het tijd voor een beetje therapie.

tussen

Is een reis naar een Geliefde u te ver, dan is het eigenlijk al fini met de liefde. Want ja: te ver is te ver, en dat blijft zo. U bent naar alle waarschijnlijkheid uitgekeken op de Geliefde. Hoe moet u nu verder?

  • Misschien was het geen lange liefde, maar een korte romance. Neem vriendelijk en duidelijk afscheid.
  • Stelt u zich eens voor dat u nooit meer een andere Geliefde ontmoet en dat u honderd jaar zult worden. Hoeveel jaar eenzaamheid is dat? Inderdaad, best veel. Probeer deze omgang te revitaliseren. Bedenk wat u nodig heeft en vraag erom. Uiteraard bent u tot wederdienst bereid.
  • Stel de Geliefde voor om via woningruil een tijdje in uw buurt te komen wonen. O, daar moet u niet aan denken? Maak het dan vandaag nog uit. Als het zo moet, dan hoeft het niet.
  • Neem een extra Geliefde in de woonplaats van uw bestaande Geliefde. Dat motiveert.

Reisafstand zegt niks, Liefdescursisten. Het is de interpretatie ervan, die ons alles zegt. Mij tenminste wel. Van de episode Athene heb ik nooit spijt gehad. Te ver betekent alleen een gebrek aan liefde. Dus ofwel u vult de liefde aan ofwel u reist er niet meer heen, dat is eigenlijk het gehele eieren eten.

Volgende week komt er een geheel andere kwestie aan de orde. Alles gaat geweldig tussen u en de Geliefde, dat wil zeggen, tot het op kussen aankwam. U wist niet dat er mensen waren die zo beroerd kusten, maar nu wel. Wat moet u beginnen? Dat hoort u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan