De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 2: "Ik vind nooit iemand"

Leiden, maandag 14 januari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Iedereen heeft een ander, behalve u. Op straat ziet u de stomste en lelijkste mensen lopen, en zelfs die hebben iemand gevonden om lief te hebben en dat is nog wederzijds ook. Waarom u nog alleen bent, begrijpt u niet. Daarom bent u bang dat u nooit een Geliefde zult vinden. Dat is inderdaad een verschrikkelijke gedachte. Maar spring nog niet van de brug. Er is hoop.

tussen

Laten we eerst eens een nostalgisch woordje wisselen. Wanneer is het geleden dat u voor het laatst echt verliefd was en dacht dat dit voor altijd zou duren? U weet, zulke irrationele overtuigingen zijn het kenmerk van verliefdheid. Dat is niet iets van 'nou eens zien wat het wordt'. Het is lang geleden, nietwaar? Ja, er is veel gebeurd sindsdien. En u doet heus uw best om te vinden en gevonden te worden, maar 't wil gewoon niet lukken en daarom denkt u dat u nooit en nooit meer... Hoho. Niet doorslaan. We hebben nu verleden, heden en toekomst. Ooit, niet, en weer verliefd. Dat kan best.

tussen

Veel Liefdescursisten denken dat er een soort bibliotheek van Geliefden bestaat. Is de ene liefdesgeschiedenis uit, dan willen ze meteen het volgende boek lenen en dus gaan ze terug naar de bibliotheek. U kijkt dus uit naar een Geliefde op de plaatsen die u kent: daar bevindt zich uw persoonlijke liefdesbibliotheek. Dus: overal waar u ooit iemand hebt ontmoet, verwacht u wederom iemand te ontmoeten.

Vertelt u mij eens, heeft u daarmee succes?

Neen. En daaruit trekt u de conclusie dat de Geliefden op zijn. Weg. Alle boeken zijn uitgeleend. Voordat ik u hetgeen zeg wat voor de hand ligt, eerst iets anders.

tussen

Het kan zo zijn, dat er iets mis met u is. Dat is niet erg, op zich. Ook een Porsche heeft weleens een deukje. Uw deuk is misschien een groot wantrouwen tegen de liefde. U maakt nogal eens cynische opmerkingen als er in showbusinessland een scheiding gaande is of als er een stel voor de vierde of vijfde keer trouwt, zij in het wit en hij helemaal blij. Of u kijkt in de spiegel en denkt: "Nou hier moeten ze het maar mee doen." Dat is ook geen blij gevoel.

Wanneer u niet voor honderd procent verliefd wilt worden, dan kunt u het beter laten. Verliefd moet helemaal, net als in het koude water springen als u wilt zwemmen. Met een teen voelen is geen zwemmen.

Anders gezegd, u moet vertrouwen in de liefde zien te verwerven. Wantrouwen stoot anderen af. Niemand voelt zich welkom bij u, want ze zijn bij voorbaat verdacht van iets ergs dat ze ooit zullen doen. Begrijpt u het al? Nee?

Een van mijn Liefdescursisten is in haar huwelijk belogen en bedrogen. Toen de man uiteindelijk het pand verliet, was het laatste dat hij zei: "Ik heb nooit van je gehouden en jij had het niet door." Dat haalde de bodem onder haar voeten vandaan. Hoe moest Lydia S. uit Blaricum ooit weer geloven dat iemand haar zelfs maar aardig vond?

Dat deed ze dan ook niet. Ze knipte haar haren kort en werd vegetariër. Tegen iedereen zei ze: "Hoe beter ik de mensen leer kennen, hoe meer ik van dieren ga houden." Dientengevolge verloor ze vrijwel al haar vrienden, maar gelukkig had ze een huis vol hamsters en katten, en buiten nog de kippen natuurlijk. Nee, geen haan.

tussen

Dus Liefdescursisten, het is kiezen of delen. Blijf hangen in uw wantrouwen en geloof dat het vroeger of later fout gaat. Of probeer te denken: "Elke keer heb ik statistisch gezien meer kans dat het nu voor altijd is." Nu komen enkele praktische tips voor het vinden van een Geliefde.

  • Informeer bij drie gelukkige stellen waar zij elkaar ontmoet hebben, en hoe dat verliep. Ga zo mogelijk die locatie verkennen en doe wat zij deden. Dus: u gaat geluk imiteren.
  • Combineer een online contactadvertentie (datingsite) met een papieren advertentie. Optimaal bereik.
  • Zoekt u een vrouw, ga een cursus volgen en laat helpen bij uw huiswerk. Uw doel is niet een prestatie leveren, uw doel is contacten aanknopen. Denk aan talen (vooral Frans en Italiaans) en kunstgeschiedenis.
  • Zoekt u een man, ga een vechtsport doen, wordt ICT'er of draai bardiensten in de plaatselijke motorclub.
  • Wat u ook deed, doe nu iets anders.

Het is inderdaad moeilijk, dat geef ik meteen toe. Bitter worden is veel eenvoudiger en u kunt tenminste altijd zeker zijn van de liefde van een Golden Retriever. Maar stel dat nog een tijdje uit, zou ik zeggen. Met kleine stapjes uit uw comfortzone komen, dat kan toch wel? Stap voor stap. En af en toe pauzeren. Zo komt u vooruit. Het is gewoon een kwestie van doen.

Volgende week behandel ik het moderne fenomeen van de reisafstand. Heeft u een Geliefde gevonden, dan wilt u natuurlijk zeven maal de aarde omgaan voor een enkele ontmoeting. Maar dan komt de dag, dat u geen tijd heeft. Geen zin. Eigenlijk alletwee. Wat u dan dient te doen, hoort u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan