De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 19: Drankzucht en andere ellende

Leiden, maandag 13 mei 2013

Lieve Liefdescursisten,

De een drinkt voor de gezelligheid, de ander omdat de fles nog niet leeg is. De tweede fles evenmin. En de derde, die is het begin van het laveloze einde. Zodra u daar iets van zegt, bederft u de gezelligheid. Dat is natuurlijk ook zo. Voor een dronkelap is het vervelend om kritiek te krijgen. Daags erna voert u weer hetzelfde gesprek over gewoonten, verslavingen, ziekte en eigen verantwoordelijkheid. Deprimerend, inderdaad.

tussen

Drankzucht is vergelijkbaar met gokzucht, koopzicht en vraatzucht en al die andere zuchten. Waarnaar richt zich dat verlangen? Op iets. Een substantie dat het gat in de ziel kan dichten. Maar dat gat is een bodemloze put, dus nooit en te nimmer zal er genoeg gedronken kunnen worden.

  • Zielig hoor. Zo iemand heeft hulp nodig.
  • Voor u is het dan einde oefening.
  • U hoopt dat niemand ontdekt dat u gisteren twee flessen verstopte in huis.

tussen

Iedereen is bevattelijk voor drankzucht en andere ellende, maar de een meer dan de ander. Misschien bent u erfelijk belast door ouders die jenever dronken alsof het water was. Toch heel anders dan wanneer uw pappie en mammie aan yoga deden en alleen groene thee dronken. Maar het kan ook zo zijn, dat u door tegenslag een gat in uw ziel heeft gekregen. Met tegenslag bedoel ik ingrijpende gebeurtenissen als een scheiding, de dood van een geliefde (mens of dier), een depressie of een verkeersongeluk. Het gaat om een plotselinge ervaring en angst van "misschien komt het nooit meer goed met mij". Dat gevoel gaat u onderdrukken, omdat het te veel pijn doet om het te voelen.

Ik zeg dit ook uit eigen levenservaring. Eens had ik zo veel en zo'n pijnlijk liefdesverdriet, dat ik begon te drinken. Ierse whiskey, die altijd wel ergens in de aanbieding was. Het drinken om te vergeten lukte uitmuntend. Wel vond ik na een aantal weken dat ik best veel dronk, en ik had daar toch geen goede reden voor, waarna ik stopte. Met een mokerslag keerde het liefdesverdriet terug. Toen wist ik weer waarom ik zoveel dronk en ook besefte ik dat het zinloos was. Na een oceaan vol tranen te hebben gehuild, vond ik een nieuw evenwicht in mezelf.

Lieve Cursisten, leer van de ellende die ik heb doorstaan, zodat u niet hoeft te lijden zoals ik heb geleden.

tussen

Maar ja, het kan ook zo zijn, dat uw prille Geliefde het een of het ander overmatig gebruikt. Dat hindert u, en het feit dat het u hindert, dat hindert uw Geliefde weer, wat u op uw beurt weer hindert. Dat is geen gelukkig scenario. Uw Geliefde blijft waarschijnlijk de komende jaren zo. Ofwel u houdt op het ergerlijk te vinden, ofwel u houdt met de Geliefde op. Misschien is die met de fles wel veel gelukkiger dan met u. Onderhandelen met dergelijke Geliefdes is volstrekt zinloos, die tijd kunt u beter besteden aan een nieuwe hobby.

tussen

Hiermee ben ik heel natuurlijk aangekomen op het tere onderwerp van volgende week. Wanneer u door eigen wens of door ellendige omstandigheden afscheid moet nemen van uw Geliefde, hoe doet u dat dan? En is dat hetzelfde als iemand afwijzen? De details en de praktische aanwijzingen krijgt u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan