De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 18: "Ze zijn ertegen!"

Leiden, maandag 6 mei 2013

Lieve Liefdescursisten,

U heeft stemrecht, een garderobe die u hopelijk zelf heeft uitgezocht en verder eet u liever worteltjes dan spruitjes. Of andersom. Met andere woorden, u bent een individu. Een eigen persoon. Sterker nog, een persoonlijkheid. Nietwaar? En toch voelt u zich allerellendigst omdat ze ertegen zijn, tegen uw Geliefde. Wie "ze" zijn, verschilt per Liefdescursist. De ouders of de kinderen, de buren of de hartsvriendin, de poes of de hond. U wilt zo graag instemming, maar ze geven het niet. Want ze zijn ertegen.

tussen

Dat is slechts ten dele uw eigen schuld. Het is immers uw verlangen naar de goedkeuring van deze liefde, die deze afhankelijkheid veroorzaakte. Ze hebben een reden om ertegen te zijn, en globaal gezien is dat:

  • Ze denken dat u beter verdient.
  • Ze hebben geen zin in uw Geliefde.
  • Ze vonden u leuker toen u nog alleen was.

tussen

In de eerste categorie vallen goedbedoelde overwegingen waaraan u geen boodschap hebt. Het kan ook zo zijn, dat u een voorkeur heeft voor spannende en meeslepende romances, waaraan u elke keer net niet kapot gaat. Dat is een akelig gezicht om te zien. Dus wanneer u nou voor de zoveelste keer een ambitieuze drugsdealer wilt meenemen naar een kinderverjaardagsfeestje, kunt u opeens een "nee" ontmoeten. En daar schrikt u van. De vorigen mochten immers altijd wel mee? Ja, juist daarom. Hier valt niets aan te doen. Accepteer het, en ga die dag samen iets leuks doen.

De tweede categorie is onschuldig en irritant, vooral wanneer deze bij uw eigen kinderen waar te nemen is. Die zien uw nieuwe liefde dan als een surrogaat vader of moeder, of als een ongewenste huisgenoot (telt ook bij twee uur aanwezigheid op de vrijdagavond of dinsdagmiddag), of als een bemoeial. Hier valt alleen op langere termijn op verbetering te hopen. Hou de Geliefde en de kinderen uit elkaar en bericht aan de ene partij louter positiefs over de andere partij. Uw hart is groot genoeg voor iedereen, maar niet elk hart klopt op dezelfde wijze.

Categorie drie moet u tot nadenken stemmen over uzelf en over uw omgeving. Zonder deze Geliefde was u leuker. O ja? Misschien was u wel kwetsbaarder en afhankelijker. Ooit had ik een Geliefde die alle technische klusjes in huis deed. Ik was blij maar de buurman voelde zich overbodig en besloot dat op mij af te reageren. Bij de politie kreeg ik een spoedcursus psychologie. Tegen u zeg ik alleen: rustig aan. De Geliefde mag niet meteen andere mensen gaan vervangen, die worden eerst verdrietig en daarna boos, en waar gaan ze heen met die woede? Precies.

tussen

Lieve Cursisten, probeer te voorkomen dat u door een koppige reactie iets stukmaakt. U hoeft niet te kiezen, dat levert alleen maar ellende op. U moet de standvastige blijven en aan iedereen trouw zijn. Loopt er vervolgens iemand bij u weg? Een kwestie van tijd voordat ze weer terugkomen. U bent het probleem niet.

tussen

Er is een moeilijke situatie die zich ook in de liefde voordoet, en dat is het fenomeen van drankzucht en andere verslavingen. Een ontspannen samenzijn is dan niet goed meer mogelijk. Is het een ziekte of gewoon een levensstijl, en wat moet u ermee beginnen? Deze en andere vragen worden aanstaande maandag beantwoord door

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan