De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 16: "Dat slijk der aarde"

Leiden, maandag 22 april 2013

Lieve Liefdescursisten,

Geld en liefde vormen een uitstekende combinatie. Geen zorgen te hebben over pecunia, dat scheelt spanningen en maakt het leven gemakkelijker. Romantischer ook. Een fles champagne laten invliegen is gewoon een kleine attentie. Maar het leven kan ook minder leuk zijn. Wat moet u doen wanneer uw Geliefde slecht met geld omgaat?

tussen

Slecht met geld omgaan is natuurlijk een kwestie van definitie. De een laat zomaar een muntje op straat liggen, de ander geeft graag en snel het geld uit en een derde lukt het niet meer wegens torenhoge schulden. Hoe staat u ervoor, Liefdescursist? Eerlijk antwoorden, want ik vraag het met een goede reden.

  • Ik heb schulden.
  • Ik kan de tering naar de nering zetten.
  • Ik heb meer geld dan ze denken.

Nu komt de ontknoping. Maar eerst: bent u zeker van het gekozen antwoord? Pas dan mag u verder lezen.

tussen

Zoals u met geld omgaat, zo gaat u ook met liefde om. Dus schulden maken, dat wijst op meer uitgeven dan u bezit. Misschien bent u veel te optimistisch ("dat komt wel in orde") of u hebt helemaal geen kijk op de dynamiek van grenzen en consequenties. Er is zelfs een aanzienlijke kans dat u neigt naar het dramatische. Dat is dan heel fijn, maar stabiele relaties ontstaan meestal niet. Of dat een tragedie is, weet u al. Dertig jaar met iemand die elke dag hetzelfde is en doet, of drie jaar hartstocht en passie, dat is voor u geen keuze.

Toch dient u een basiskennis te verwerven. Meldt u aan bij schuldhulpsanering of het Nibud, en ontwikkel het romantische bij mij in de Liefdeslessen. U weet, alle voorgaande jaargangen staan in het archief.

Dan de derde mogelijkheid. Potjes met geld, bankrekeningen in den vreemde, fiscale trucjes en dingetjes? Dat is de karakterstructuur van de vreemdganger. Belastingontwijken is legaal, maar moreel verwerpelijk. Als u vaste Geliefde het niet weet, is overspel nog steeds erg. Een kwestie van geweten, nietwaar?

Tering en nering is mooi. Een balans waarmee u oud kunt worden. In de liefde zult u zich het veiligste voelen bij de maatjes-constructie. Op de derde date ligt u als twee paar sokken in bed. Knus. Experimenteer eens met een beetje hartstocht. U zult zien, hoe gezond dat is.

Nu ga ik het over uw Geliefde hebben. Die valt tegen.

tussen

Met het voorgaande heeft u hopelijk wat zelfinzicht verworven, en ook enig empathisch vermogen. Als uw Geliefde schulden heeft, hoeft u die niet af te lossen. Kan uw Geliefde niet met geld omgaan, dan is dat niet uw verantwoordelijkheid. Wilt u zich onmisbaar voelen, zet dan een kleine kliniek op waar u mensen verpleegt. Elke dag dankbaarheid, stelt u zich dat eens voor.

Een Geliefde is een volwassen mens, met volwassen verantwoordelijkheden. U mag enkele telefoonnummers geven, maar niet meer. Geen geld lenen, geen tracteren op uitstapjes of kledingstukken, geen nuttige boeken geven over geldbesteding. Wanneer u het echt niet meer uithoudt van helpdrang, doneer dan twee pakken havermout per week. Geen melk, nee.

En aan u is de keus: blijven of weggaan. Als u de geldelijke zaken gescheiden weet te houden, kan het nog heel interessant of zelfs amusant zijn. Maar zaken als een huis kopen of kinderen krijgen, dat gaat natuurlijk niet. Een minpuntje, toch wel.

tussen

Ja, Liefdescursisten, zo eenvoudig kan de liefde zijn. Die gaat allereerst over uzelf, en daarna pas over de ander. U komt dus het verste met zelfinzicht. Dat schept helderheid. Maar soms denkt u, dat de liefde nog veel eenvoudiger zou zijn wanneer de Geliefde eens zou luisteren. Naar u, natuurlijk. Maar de Geliefde staat met de hakken in het zand. Net als u, eigenlijk. Wat u moet doen als er ruzie is, hoort u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan