De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 15: "... en ik word niet meer beter"

Leiden, maandag 15 april 2013

Lieve Liefdescursisten,

Het kan meezitten, het kan tegenvallen en soms tegelijk. Want ja, niet iedereen is maar gezond met een schier onbeperkte levensverwachting, al lijkt het soms wel zo te zijn. Een enkele keer, gelukkig niet vaak, mailt een Liefdescursist mij de grote liefde te hebben gevonden. Maar die is eindig, want de Geliefde is ziek en zal niet meer beter worden. Ellende en geluk zijn tegelijkertijd gearriveerd. Ze versterken elkaar, ook dat nog.

tussen

Wie het nog nooit is overkomen, denkt meteen allerlei mooie gedachten over trouw tot de dood ons scheidt. Er zijn ook allerlei mooie liefdesliedjes die samengevat alleen gaan over: natuurlijk blijf je dan. Liefde is liefde. Maar eerlijk gezegd, niet iedereen kan het aan.

  • Willen is kunnen, zeker in deze situatie.
  • Dan ga je maar weg. Beter nu dan later, voorzover er een later is.
  • Ik weet niet wat ik zou doen.

tussen

Wie weet het wel, in zo'n situatie? Ik heb zeer verdrietige verhalen gehoord, over niet afscheid kunnen nemen en dan maar willen trouwen, om voor altijd samen te zijn in het ontbreken. Eens had ik een platonische vriend die weduwnaar wilde worden. Maar ook daarvoor bleek het al te laat te zijn. Kan het erger? Jawel. In mijn leven is een oudere man wiens vrouw Alzheimer heeft. Soms denkt hij dat het beter is dat ze er niet meer zou zijn, om haar. Maar hij blijft aan haar zijde, en iedere keer weer staan de tranen me in de ogen.

tussen

Hoe dan ook, wanneer het u overkomt, moet u kiezen. Dat mag. U heeft geen verplichting, tenzij u een trouwbelofte of anderszins heeft uitgesproken. Of uitgesproken, dat niet eens. Het is een lang afscheid dat u tegemoet zult treden, maar... onderweg zullen er onverwachte beloningen zijn. Niet elke dag. Soms. Dan schijnt de zon warmer dan u dacht dat kon. Er zijn uren waarin u een nieuwe intensiteit van liefdevolle verbinding ervaart. Tegen uzelf zegt u dan verbaasd: Dus zo is het dus bedoeld, liefde. De mooie dagen zullen mooier zijn.

Hoe dan ook, als een Geliefde niet meer beter wordt, dan gaat de Geliefde dood. Wij allen gaan dood, maar weinigen krijgen een prognose. Als uw Geliefde die wel kreeg, dan heeft u die ook.

U hoeft niet alle zorg op u te nemen. Stel grenzen en organiseer de consequenties. Nog altijd is er thuiszorg in dit land. Denk ook aan een kring dierbaren die aan u steun willen geven.

Nogmaals: het hoeft niet. Wanneer u zeker weet, dat u dit niet aankunt, dan mag u weggaan. U maakt het uit en verdwijnt, en daarna heeft u de rest van uw leven nog om u met die beslissing te verzoenen.

tussen

Treurig, nietwaar? Maar soms is er meer tegenslag dan troost. Mede daarom doceer ik volgende week een verbazend oppervlakkig onderwerp dat toch al vele prille romances in de problemen heeft gebracht. Uw Geliefde kan niet met geld omgaan. Te veel schulden, te veel sparen, het is compleet uit balans. Een voorbeeld nemen aan de verstandige mensch die u bent, dat zit er niet in. Wat u te doen staat, verneemt u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan