De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 14: "Daar ga ik niet naast lopen"

Leiden, maandag 8 april 2013

Lieve Liefdescursisten,

Er zijn Geliefden die vrijwel alles meehebben in het leven. Een lief karakter, een mooie oogopslag en een onuitputtelijke liefde voor uw persoon. Alleen zat er in dat pakket geen sprankje vermogen om zichzelf fatsoenlijk aan te kleden. Op elk afspraakje ziet u vol ontzetting wat de Geliefde nu weer draagt. Moet u daarnaast lopen?

tussen

  • U vindt dat het moet dus u doet het. Maar u hoopt wel geen kennissen tegen te komen.
  • Voortaan spreekt u alleen thuis af.
  • U maakt het uit.

Het kan allemaal natuurlijk ook, meestal in de genoemde volgorde. Want ja, het uiterlijk van uw Geliefde is nu eenmaal van belang. daar moet u tegenaan kijken en bovendien, ze beoordelen u ook naar uw Geliefde. Dat moeten we vreselijk oppervlakkig vinden, maar het is een feit des levens. Uiterlijk telt. Lelijke kleren en wansmaak zijn snel irritant. Bonbons dienen er fraai uit te zien, daar zijn het bonbons voor.

Nu is het zeer wel denkbaar dat de Geliefde precies zo over u denkt. Wanneer u dan ook nog een groot gevoel voor humor deelt, dan maakt uw romance een kans. Anders is het ergernis op ergernis. Het is maar net, waar u voor kiest.

tussen

U merkt het wel, mijn begrip heeft u. Is dat geen heerlijk gevoel? Ja, nu voelt u zich al beter. Daar ga ik wat aan doen. Blijven lezen hoor Liefdescursisten. Het doet even pijn, en daarna niet meer.

tussen

Stel dat de Geliefde morgen onder de tram komt. Meteen dood, of eerst vreselijk lijden met u aan het ziekbed. Hand in hand. Tranen. We zullen nooit meer, ik hield zoveel van jou, nu pas begrijp ik. Stelt u zich dit afscheid in detail voor, het is pas goed wanneer u erbij moet huilen. Dan doet u de begrafenis erbij: hoe eenzaam u daar staat aan het graf, en hoe u zich voelt. Ja, wat voelt u eigenlijk? Opluchting omdat u zich nooit meer aan die witte sokken hoeft te ergeren? Of een wanhopige bereidheid zelf ook witte sokken te gaan dragen, als de Geliefde maar mocht leven?

Kijk, daar heeft u een mooi inzicht betreffende blijven of weggaan.

Meer smaken zijn er niet. Iemand willen veranderen is zinloos, ook al betaalt u hele nieuwe garderobes. In die lingerie naar uw smaak gekocht zit dan toch iemand die kijkt of ze nog die oma-onderbroeken draagt. En wanneer u eindelijk de Geliefde in het pak heeft gekregen, ziet u het oude trainingspak er toch doorheen. Een heilloze weg. In mijn leven heb ik een klein fortuin gespendeerd aan mannenondergoed en achteraf bezien had ik daar beter een weeshuis van te eten kunnen geven. Als we alles achteraf weten... daarom is het zo goed om vooraf na te denken, Cursisten.

tussen

Wat vooraf nadenken betreft, daar ga ik volgende week op door. Want soms is dat zeer hard nodig, vooral wanneer uw Geliefde ziek is. Geen griepje. Iets ergs dat niet meer goed komt. Wat staat u te doen? Maandag meer van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan