De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 13: "Dus ik zeg, nou dat zeg ik"

Leiden, maandag 1 april 2013

Lieve Liefdescursisten,

U weet het nog heel goed, die eerste keer dat u de Geliefde ontmoette. Liefde op het eerste gezicht. Uw hart barstte bijna uit elkaar van de fijne gevoelens, en uw verstand deelde u mede dat dit de ware was, voor altijd en altijd. Ja, dat was heerlijk, dat moment. Maar toen zei de Geliefde iets dat alles veranderde. Want het was dom.

tussen

Dom kan lief zijn, maar dat is het zelden. In honden vaker, maar daar zoekt de gemiddelde Liefdescursist geen verkering mee. Het kan zo bitter tegenvallen wanneer uw Geliefde af en toe, regelmatig of misschien zelfs vaker wel dan niet iets doms zegt. Onwetendheid is iets anders, dat is met een goed boek of een educatief cursusje verholpen. Maar dom, iets niet kunnen begrijpen en dan toch vol bravoure een mening uittetteren, dat gaat u op den duur irriteren. Het merkwaardige is, dat u desalniettemin gewoon verliefd kunt blijven. Dat wil zeggen, meestal.

Bij de ene Liefdescursist raakt de liefde snel uitgedoofd, wanneer de ander dom blijkt te zijn. De andere Liefdescursist denkt gemoedelijk dat er toch wel veel tegenover staat, en dom, ach, chagrijnig is erger. Daar valt wat voor te zeggen. Denkt u maar een een Golden Retriever. Die zien de grootste schoft nog aan een lief mens, wat ultradom is, en toch zijn die hondjes aangenaam gezelschap. De vaak teleurgestelde single zien wij dan ook vaak uitkomen bij verkering met de hond. De verklaring daarvoor is: "Hoe beter ik de mensen leer kennen, hoe meer ik van dieren hou." Dat is niet zozeer dom, maar treurig. Nooit de liefde opgeven, hoor Cursisten. Het kan altijd nog.

Zeg eens eerlijk, hoe dom mag uw Geliefde zijn?

  • Ik vind alles best, zolang ik me maar niet hoef te schamen op een verjaardag of receptie.
  • Zolang iemand maar goed in bed is.
  • Niet.

tussen

Het laatste is radicaal en dat schept dus veel duidelijkheid. Daarbij moet u wel beseffen dat u iemand dom kunt vinden, maar een ander u ook. Er is in domheid een hiërarchie. Het kan altijd dommer, en soms bent u de domste, al zult u dat nooit weten. Een zalig idee, au fond.

Ooit was ik gecharmeerd van een kloeke mannelijke verschijning, die ik regelmatig in dezelfde winkel aantrof, steeds voor de zaterdagse boodschappen. Weken, neen, maanden, vulde de verschijning mijn emotionele leven. Hem aanspreken durfde ik niet. Dat bleek verstandig. Want op een fatale zaterdag hoorde ik het manspersoon spreken, en daarmee was mijn mooie illusie failliet. Hij klonk dom. Hij lachte zo raar. En wat hij zei, was dermate onder het Leidse peil, dat ik het meteen verdrongen heb. Dom? Ik deins ervoor terug. Het bedgedeelte is dan geheel niet meer aan de orde.

Onwetend is een geheel andere kwestie, zoals ik al eerder aanstipte. Ooit gaf ik een Koerdische vluchteling bijles Nederlandse taal, wat moeizaam ging. Maar dat gaf niets, gezien zijn prachtige bruine Bambi-ogen die zo gekweld konden kijken als ik weer een grammaticale constructie uiteenzette, bij voorkeur opgediept uit de zeventiende eeuw. Fijne herinneringen, zonder meer.

tussen

In tegenstelling tot onwetendheid is dom een permanente situatie. De Geliefde blijft zo. Denkt u aan kinderen krijgen, dan zullen die op de domme Geliefde lijken en hoe voelt u zich dan? Dat zijn de levensvragen waar het om gaat. Maar het hoeft niet, die kinderen. Die Geliefde trouwens evenmin. Enfin, dat is allemaal aan u.

Aanstaande maandag een probleem dat steeds weer in de liefde opduikt, bij vrouwen eerder dan bij mannen. Dat zijn de ergernissen die u ervaart bij de aanblik van de garderobe. Wat de Geliefde draagt bevalt u niet, of u had gewoon liever iets anders gezien. Broekrokken, witte sokken, lingerie en andere ellende, dat komt volgende week aan de orde bij

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan