De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 12: "Waarom hebben we steeds ruzie?"

Leiden, maandag 25 maart 2013

Lieve Liefdescursisten,

In principe hoeft u nooit ruzie te maken. Waarom zou u? Want u bedoelt het altijd goed, u heeft innerlijke beschaving en u vindt dat alles in een goed gesprek op te lossen moet zijn. Het merkwaardige is, dat uw Geliefde dat ook van zichzelf vindt. En toch staat u beiden soms te schreeuwen, u gooit met dingen en u zegt vlijmscherpe dingen. Nu ja. Dat hoort toch eigenlijk niet? Als u eerlijk bent? Of fantaseert u over moord en doodslag wanneer u vertelt heeft even "wat ruimte" nodig te hebben? Nee Liefdescursisten, eerlijk is het niet. Over ruziemaken bestaan veel misverstanden, die na deze les voorgoed opgelost zullen zijn.

tussen

Ruzie maken getuigt in principe van een gezonde liefdesrelatie. U maakt immers niet zomaar ruzie met iedereen en zeker niet op die manier. Houden de ruzies op, dan is de intimiteit verdwenen en de beleefdheid verschenen. Daar was het allemaal niet om begonnen, toch?

Gegeven dit uitgangspunt, waarmee eigenlijk alles gezegd is, moet u toch een vraag beantwoorden. Ruzie en liefde, hoe is dat voor u?

  • Het gaat mij eerlijk gezegd vooral om het goedmaken.
  • Ik vermijd altijd confrontaties.
  • Je moet alles tegen elkaar kunnen zeggen, toch?

tussen

Nu, t is alledrie waar, maar nooit voor dezelfde persoon. U dient een van de opties te kiezen als leidraad in uw leven. Heeft u een Geliefde, dan dient deze daarvan op de hoogte te zijn geweest nog voor de romance een feit werd. Want: uw leidraad en die van uw Geliefde moeten combineren. Wanneer u confrontaties vermijdt en uw Geliefde er alles uit gooit, is dat vragen om ongelukken. Bent u beiden van het vermijden, dan zult u vriendelijke maar zenuwachtige mails uitwisselen over gevoelige onderwerpen. Alles liever dan een nee dat een ja ontmoet.

Goedmakers vallen feitelijk buiten deze Liefdescursus. Maar er zijn Cursisten die het opwekken van lust van hun Geliefde aanzien voor betuigingen van spijt en liefde. Mijn waarschuwing daarvoor - bij deze - zullen ze zich dan herinneren. Hopelijk.

En dan de alles-zeggers. Ja, dat is de Hollandse cultuur tegenwoordig. Alles zeggen op het moment dat het in je opkomt, en ook nog precies zoals het in je opkomt. Denken is zeggen, daar zit geen seconde meer tussen. Dat soort lui die met hun mond denken, wat moet ik ervan zeggen? Laat ik beschaafd zwijgen. We hebben uit The Lord of the Rings geleerd, dat elk schepsel een eigen plaats in de schepping heeft en dat het erg lang kan duren eer men ontdekt welke plaats dat is.

tussen

Terug naar het uitgangspunt. Alle ruzie van het onaangename soort is te voorkomen wanneer u en uw Geliefde eenzelfde stijl van ruziemaken bezitten. Is dat niet het geval, zoek dan een derde manier uit. Niet van u, niet van die ander. Neutraal terrein. Het verdient aanbeveling om dit met enige begeleiding te leren. Nee, niet de mijne.

Volgende week een merkwaardig lastig probleem dat de grootste liefdes zomaar om zeep kan helpen. U bent dol op de Geliefde, maar o, die meningen soms! Die opinies! Die visies! In gezelschap krimpt u in elkaar als u ernaar moet luisteren. Is uw Geliefde dom, onwetend of belachelijk en wat moet u eraan doen? Dat verneemt u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan