De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 11: "Als elke aanraking een aalmoes is"

Leiden, maandag 18 maart 2013

Lieve Liefdescursisten,

U bent verliefd en verlangend, en uw Geliefde heeft gezegd dat het wederzijds is. Fijn. Gefeliciteerd. En waarom bent u dan toch zo onbestemd ongelukkig? U dient gelukkig te zijn en dat weet u. Maar er is iets waar u mee zit: de Geliefde is niet zo van het aanraken. Niet met u, tenminste. Die gedachte doet pijn. Het is net, of elke aanraking een aalmoes is. Moet u nog dankbaar zijn?

tussen

Wanneer u een Geliefde heeft die moeite heeft met u aan te raken, dan is er eigenlijk slechts een enkele oplossing. Maak het uit. Laat die Geliefde los. Want op korte termijn kunt u best wachten en smachten en van alles gaan begrijpen, maar op de langere termijn gaat u hieraan onderdoor. Dat komt omdat uw onderbewustzijn niet aan begrip doet. Dat onderbewustzijn neemt alleen waar dat u niet de moeite bent om aangeraakt te worden. Daardoor ontstaan minderwaardige gevoelens en er zijn heel wat jaren therapie nodig om die situatie te fatsoeneren.

tussen

Dus wat doet u, in een vergelijkbare situatie? U zult er toch eerst iets van moeten zeggen. Dat is bijvoorbeeld:

  • Graag of niet, voor jou een ander.
  • Ik heb een afspraak gemaakt met een goede psychiater... je kunt morgen al terecht.
  • Zeg eens eerlijk, vind je mij echt zo onaantrekkelijk?

tussen

Hopelijk laat u de derde optie uit uw hoofd. Dat is hetzelfde als een lam dat vrijwillig naar de slager gaat: een afschuwelijk beeld, inderdaad. Over het wenselijke dieet van fatsoenlijke mensen een andere keer. U weet natuurlijk al dat de beste optie de eerste is. Aan de tweede optie zou ik geen aandacht besteden: wensen dat uw Geliefde anders was, heeft zelden het geluk gebracht.

U moet dus weg uit deze zogeheten relatie. Zo snel mogelijk. Hopelijk woont u niet samen. Zo ja, verzamel de belangrijke papieren, scan ze in of fotografeer ze en stel de bankrekeningen en de hypotheek veilig. Even telefoneren met het Juridisch loket. Kinderen en huisdieren onderdak brengen. En dan gaan.

Ja. 't Is een radicale stap die ik u aanraad te zetten. Maar niet aanraken is kwalijk. Zeker als uw Geliefde niet uit zichzelf een afdoende verklaring met tijdpad voor herstel heeft gegeven. Iemand niet aanraken is iemand versmaden.

A. uit Amsterdam heeft het meegemaakt en ze schreef me een hartverscheurende mail. A. is een hoogopgeleide vrouw, en dan ben je al verdacht tegenwoordig. Deze A. had verkering. Ze was dolverliefd en wilde zijn schouders masseren. Was ze speciaal voor naar de eco-winkel gegaan, voor die rozengeur. En hij schudde haar van zich af met een enkele beweging van die schouders, zoals een hond een vlieg van zich afschudt. En A. besloot dat het aan haar lag, omdat de werkelijkheid haar teveel pijn deed.

Gelukkig is het nu uit. Maar de prijs is hoog geweest, en nog. Enig idee hoe weinig therapie je hebt van de verzekering?

tussen

Genoeg ellende. A. gaat het redden en iedereen van U ook. Volgende week ga ik in op het fenomeen van de ruziemakers. Zoals u met kussen bij elkaar dient te passen, zo hoort dat ook met ruzie maken het geval te zijn. Als dat niet zo is, wordt de ruzie erger. Of leuker, als u tenminste mijn raadgevingen toepast. Welke, dat hoort u volgende week van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan