De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 10: "Maar dat uiterlijk, nou nee"

Leiden, maandag 11 maart 2013

Lieve Liefdescursisten,

Het is fijn dat u innerlijk zo beschaafd bent. Was iedereen maar zo, nietwaar? Ja, dan was onze wereld beter, fraaier, mooier ook. Dan werd die wereld niet ontsierd door mensen die verschrikkelijke kleren droegen, met open mond schaterden of zich anderszins uiterlijk lelijk maakten. Zo van buiten, zo van binnen. Wilt u iemand liefhebben die lelijk is?

tussen

Dat is natuurlijk een vraag waarop we alletwee het antwoord kennen, u en ik. Wanneer u echt van iemand houdt, dan vindt u die ander vanzelf mooi. Dat is de ene beweging van A naar B. Maar wanneer u die ander bij voorbaat lelijk vindt, dan is die A-B route volledig afgesloten.
Zelf heb ik moeite met heren die gebreide truien in hun broek dragen of met een ivoren kerkhof in de mond, dit laatste ook omdat ik drie jaar lang mijn glimlach heb laten renoveren. Het kostte evenveel aan pijn als aan geld, en achteraf leverde me het een nieuwe obsessie op. Glimlach en toon mij uw tanden heren, en uw zaak is meteen beslist. Soms overweeg ik om tandarts-assistente te worden, gespecialiseerd in het hand-vasthouden van bange mannen.

tussen

Hoe belangrijk is het uiterlijk van uw aanstaande Geliefde?

  • Eerlijk? Honderd procent. U moet er tenslotte tegenaan kijken.
  • Nou, we worden toch allemaal oud en lelijk dus wat maakt het eigenlijk uit.
  • U heeft best een paar wensen, eigenlijk.

tussen

Ook deze week zijn alle opties fout, tenminste, wanneer u blijvende liefde verwacht te vinden. Stelt u hoge eisen aan het uiterlijk van een ander, dan bent u de instabiele factor in de relatie. Eisen, op basis van voorkeuren en emoties, zijn verandering. Daar valt niet mee te leven. Het zal een kwestie van tijd zijn, voordat u weggegaan wordt. Over de tweede optie zeg ik slechts twee woorden: Sophia Loren. Voor een man vind ik het al veel als hij tijdig zijn overtollig neushaar verwijdert, dit natuurlijk zonder dat ik het kan zien. Anders doe ik het voor hem. Nu de derde optie: foei toch, wat oneerlijk. Een paar wensen? Een paar honderd, zult u bedoelen.

Het is een liefdeswet dat wat u van een ander vraagt, u zelf ook moet bieden. Dus stelt u eisen aan uiterlijk, dan moet u bereid zijn om zelf ook aan eisen te voldoen. Dat kan weleens tegenvallen. Alphonse de C. uit Maastricht schreef me eens dat hij graag "iets" heeft "om vast te houden". Nu hij de teddybeer-leeftijd ontgroeid is, heeft hij zijn affecties verlegd naar de vrouw. Maar elke vrouw die hij ontmoet, is op dieet en klaagt over haar gewicht. Ik heb Fonsje geschreven dat hij beter moet leren luisteren. De vrouwen vroegen hem om complimenten. Zeg als man in dergelijke gevallen: "Te dik? Ik vind je eerder te dun." Ziet u een vrouw voor de tweede keer en begint het gezanik weer, zeg dan: "Maar je bent toch afgevallen? Je ziet er slanker uit." Meteen wil de vrouw een nagerecht met chocola, omdat ze vindt dat "het kan". Alphonse, zo kom je dus aan een vollere vrouw. Maar blijf volhouden dat ze te dun is.

En dames-Cursisten, waarom heeft de man toch nul en generlei smaak om zich te kleden? Eenvoudig, omdat hij de juiste vrouwelijke leiding ontbeert. Maar gaat u als zodanig optreden, doe het dan met tact. Gooi nooit zijn oude kleren weg. Goed gedrag dient u te belonen met een blij gezicht en een zelfgekookte maaltijd. Werk met sterke zintuigelijke effecten, dat heeft ook op de lange termijn het grootste succes.

Uit mijn laatste voorbeeld blijkt al, dat u het geven-en-nemen zich kan uitstrekken naar andere terreinen. Gewoon doen, Liefdescursisten. Het gaat u tenslotte om een hoogstaand doel: dat de Geliefde eruit ziet zoals u fijn vindt.

tussen

Volgende week neem ik een teer onderwerp op, dat begrijpelijkerwijs half en half in de taboesfeer ligt. U bent dolverliefd, maar van uw Geliefde krijgt u te weinig aandacht. Nauwelijks aaien, plichtmatig kussen en nooit eens een arm om u heen. U wilt zich niet opdringen, maar wat moet u doen als elke aanraking een aalmoes is? Dat hoort u volgende week van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan