De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Voor altijd eenzaam? Welnee!

Leiden, maandag 25 februari 2002

Lieve Liefdescursisten:

Ik weet het, ik weet het: het wordt lente. De eerste krokusjes zijn al gesignaleerd, lammetjes zijn op komst en de eerste medemensen met een voorjaarsdepressie zijn naar bed. Maar u houdt stand, terwijl de lentehormonen in alle soorten en maten door u heen gieren. Graag had u een grote liefde gehad, desnoods een kleine voor doordeweeks, maar in ieder geval een liefde. Moet u dan werkelijk helemaal alleen achterblijven op deze overbevolkte wereld?

hart

Wel, dat ligt geheel aan u, zou ik zeggen.

hart

Als en indien u een muur om uw hart heeft gebouwd, dan blijft u daarachter eenzaam en alleen aanwezig. Natuurlijk heeft u eens een goede reden gehad om u in een zelfoprichte vesting te verschuilen. Liefdesverdriet, prille romances die in de knop gebroken werden, overlijdensberichten in de krant of trauma's uit uw kindertijd, iedereen kan wel een reden bedenken die welke handeling dan ook rechtvaardigt. U merkt wel, dat ik niet veel op heb met zinloze navelstaarderij. Als u vandaag wilt liefhebben, zult u in het heden moeten leven. Vandaar: bent u werkelijk bereid uw hart open te zetten voor een ander?

hart

Hopelijk begrijpt u dat u de vorige vraag met een overtuigd "ja, ik wil" dient te beantwoorden. Dan kunnen we nu verder. Ja, ik ben kortaf. Ik lijd vandaag aan een migraine opgewekt door nachtelijke uitstapjes. Terg mij dus niet met aandachttrekkerij of voorgewende domheid, Liefdescursisten. Uw leven is vast al erg genoeg zonder mijn of Gods toorn daarbij te moeten dragen.

hart

Wie bereid is lief te hebben, moet zorgen dat er een Romantische Kandidaat aanwezig is. Waar bevindt zich zo iemand? Op dit moment: waar u niet bent. Zoveel is inmiddels wel duidelijk, hoop ik. De conclusie ligt voor de hand: u dient dáárheen te gaan, waar de Romantische Kandidaat zich bevindt. Waar dat is, begrijpt u meteen nadat u een profielschets van uw Romantische Kandidaat hebt opgesteld.

hart

Enkele voorbeelden. Zoekt u een intellectueel type? Bezoek dan musea en lezingen. Houdt u meer van het fysiek, dan zijn sauna's, zwembaden en sportscholen ideale gelegenheden. Zoekt u een afhankelijk type? Wordt dan vrijwilliger bij een van de talloze gehandicaptenorganisaties die ons land rijk is. Er is een gehandicapte voor iedereen, en als u morgen ongelukkig uit bed valt, is er weer eentje bij.

hart

Klagen over eenzaamheid is zinloos als u niet bereid bent er iets aan te doen. Het staat daarbij wel zo sympathiek als u ook eens uw zegeningen telt. Er zijn Liefdescursisten die gezond zijn, recht van lijf en leden, lieve vrienden hebben, nuttige bezigheden mogen verrichten en zich toch overbodig en leeg voelen. Het wordt tijd dat zij eens aan de drank gaan om er dan van af te komen, dan leert men in de regel wel wat echt belangrijk is. Tot die tijd is een beetje Prozac misschien raadzaam.

hart

En ja, het wordt lente. Natuurlijk verlangt u naar liefde, genegenheid en intimiteit. Begin er daarom zelf mee, voor de verandering. Ga niet thuis zitten mokken omdat niemand u liefheeft om uw mooie karakter of fraaie uiterlijk. Een pruillip heeft nog nooit iemand uitgenodigd tot kussen.
Voor de principieel depressieven onder ons: hou die somberheid vast! Want op iedere lente volgt een zomer, die de kiem van het verval in zich draagt. Vervolgens is het weer herfst en dan is alles weer normaal. Waarom immers een mooie depressie opgeven? U weet wat u nu heeft, niet wat u straks overkomt.

hart


Ziezo. Het werd tijd dat ik mijn hooggehakte pump in uw niet nader te specificeren lichaamsdeel plaatste. Dat gezeur ook altijd. Soms vraag ik me af, of moi niet een te hoge dunk van de Liefdescursisten heeft. Al sinds 1997 leg ik de beginselen der liefde uit en dan nog zijn er die... Mais.... laat ik de goeden niet onder de slechten laten lijden. Volgende week sluit ik weer een Liefdescursist in mijn sterke damesarmen.

hart

"Brekebeen uit Breukelen" is een man die niet weet wat hij wil, zo schrijft hij. Het romantische avontuur lokt hem, een vaste relatie evenzeer. Volgens hem is het probleem dat hij een geweten heeft en van mij wil hij graag weten, hoe hij van dat orgaan afkomt. "Brekebeen uit Breukelen", jou spreek ik volgende week maandag en dat hoor je wat je te doen staat, net als andere Liefdescursisten, van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit