De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Romantisch flirten

Leiden, maandag 18 februari 2002

Lieve Liefdescursisten:

We beleven gereformeerde tijden. Sla de kranten open en zie welk een hoogdravend belang er wordt gehecht aan het nakomen van een belofte en aan ieder klein uitspraakje over hetgeen de dag van morgen zou kunnen brengen. Een romantisch mens bedenkt zich tegenwoordig wel twee keer eer hij of zij iets zegt. Wie flirt, neemt het risico om veel te serieus genomen te worden. Dat weet mijn Liefdescursiste "Koket in Koog aan de Zaan" als geen ander.

hart

Deze jonge vrouw is dol op flirten. Het is daarom sneu, dat het steeds misloopt. Als zij een paar keer knipoogt, schieten verplegers-in-opleiding haar te hulp omdat ze een beroerte vermoedden. Zegt zij iets ondeugends, dan ziet ze zich vervolgens haast moreel verplicht om met de gesprekspartner het bed te delen. Er moet een tussenweg zijn, hoopt ze. Aan mij vraagt "Koket in Koog aan de Zaan" waar die ligt.

hart

Welnu, Liefdescursisten, de vraag is alleszins gerechtvaardigd. Flirten is in onze moderne tijd verzand in een gesprek over lichamelijkheid. Of erger nog, men denkt te flirten door korte SMS-berichten te verzenden waarin meer letters weggelaten dan genoemd zijn. Schande!

hart

Het is daarom goed dat via de prangende vraag van "Koket in Koog aan de Zaan" het flirten aan de orde kan komen. Zo komt u hopelijk een beetje los van de platte omgangsvormen die tegenwoordig normaal heten te zijn.

hart

Flirten is op zich niet moeilijk, als u enkele basisregels onthoudt en toepast. Het betreft hier uw lichaamshouding, de toon van uw stem en als laatste pas de inhoud van wat u zegt.

hart

Allereerst uw lichaamshouding. Flirten is een romantische conversatie, vol belofte over hetgeen zou kunnen zijn maar nog niet is. Uw lichaamshouding moet dat weerspiegelen. Dus niet meteen aan die ander gaan zitten plukken, hoort u? Dat is opdringerig en ook een beetje vies. U mag best wat dichter bij de ander gaan staan of zitten, maar hou een gepaste afstand. Laat ik zeggen: zodra u waarneemt welk parfum die ander draagt, gaat u vijf centimeter achteruit. Moi draagt altijd een subtiele dosis Chanel 5; als een heer daarover begint, is hij te dichtbij en kan hij gaan.

hart

Behalve lichaamshouding is ook de toon van uw stem belangrijk. Zorg dat u duidelijk verstaanbaar bent en toch zo spreekt, dat alleen uw mogelijke Geliefde u hoort. Dit wordt ook wel het Tweepersoons-timbre genoemd. U heeft immers samen een bijzonder gesprekje, waarin anderen niet hoeven te delen.
Voor hardhorenden of café-gangers is het raadzaam thuis te oefenen met een eenvoudige cassetterecorder. Neem uw stem op terwijl u op een verschillend volume spreekt. En speel de band ook eens af terwijl u de radio heeft aanstaan, zodat u kunt beoordelen hoe het moet met achtergrondgeluiden. Te hard spreken stoot af, te zacht irriteert buitengewoon. "Wat zeg je?"

hart

Feitelijk heb ik nu de kern van het flirten uiteengezet: belofte van intimiteit. Dat moet weerspiegeld worden in uw lichaamshouding (niet te dichtbij, dat moet juist nog komen) en uw stem (het Tweepersoons-timbre). Als deze twee zaken in orde zijn, kunt u zeggen wat u wilt.

hart

Mocht het u niet meteen lukken, geef dan de moed niet op. Blijf oefenen, desnoods eerst met huisdieren. Honden zijn over het algemeen wat ongevoelig, dus uitstekend geschikt. Hoezo, vreemd? Waar staat u liever voor gek: thuis achter de gesloten gordijnen of tussen andere mensen?

hart

Hopelijk heeft mijn Liefdescursiste "Koket in Koog aan de Zaan" nu begrepen waar het bij haar mis ging. Een te uitnodigende lichaamshouding of juist te afwachtend (armen over elkaar?), of wellicht ging er iets verkeerd met haar Tweepersoons-timbre.

hart

Het klinkt hardvochtig, maar er zijn veel ergere dingen dan moeite met flirten hebben. Wat te denken van alle Liefdescursisten die diep in hun hart bang zijn dat ze de rest van hun leven alleen en eenzaam moeten doorbrengen? "Help mij Liefdesdocente", schrijven zij, "niemand wil mij." Wat zij moeten doen, zet ik volgende week maandag uiteen, op de wijze die u kent van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit