De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Valentijnsdag: Kans of Crisis?

Leiden, maandag 11 februari 2002

Mijn allerliefste Liefdescursisten:

Wie kan in deze week nog aan iets anders denken dan aan Valentijnsdag? Aanstaande donderdag lijkt voordurend het uur van de waarheid te zullen slaan. Als er op die dag geen roserode ansichtkaart komt, is er niemand die van u houdt en of het ooit nog anders zal zijn, is maar zeer de vraag. En juist degenen die een stoere houding aannemen en zeggen dat Valentijnsdag onzin is, verlangen het meest naar een blijk van romantische genegenheid op die dag. Zo iemand is mijn Liefdescursist "Zeuren in Zwolle". In een uitputtende e-mail schreef hij me wat er volgens hem allemaal mis was met Valentijnsdag. Wel, wel.

hart

Het was werkelijk verleidelijk om aan "Zeuren in Zwolle" alle genoegens van Valentijnsdag uiteen te zetten. Maar ik doe het niet. Laat hem zich maar wentelen in zijn gezeur en gezanik, dat voldoet hem kennelijk beter dan zich openstellen voor l'amour. Wat mij betreft, kan "Zeuren in Zwolle" de Opfriscursus gaan volgen, waarin vele nuttige gedachten verzameld zijn voor romantische brekebenen.

hart

Nu "Zeuren in Zwolle" het zwijgen is opgelegd, kunnen wij ons concentreren op Valentijnsdag, en hetgeen u dient te doen en te laten.

hart

Allereerst dit. Indien u liefde wenst te ontvangen, begint u met liefde te schenken. Deze universele richtijn is gemakkelijk toepasbaar op Valentijnsdag. Ga niet zitten wachten of iemand u een Valentijnskaart stuurt, neen, stuur er zelf een. Schenk hetgeen u wenst te ontvangen.

hart

Dan kijken we nu naar de ontvangende kant. Er zijn drie mogelijkheden die u onder ogen dient te zien. Aanstaande donderdag ontvangt u een Valentijnskaart van de ideale Aanstaande Geliefde, u krijgt in het geheel niets of er komt alleen een ansichtkaart van de verkeerde persoon. Wat te doen?

hart

Stel: de Aanstaande Geliefde stuurt u een Valentijnskaart. Hoera! Laten we hopen dat u dapper genoeg bent geweest die ander ook een kaart te zenden, anders begint de romance zo eenzijdig.
Natuurlijk wenst die ander een reactie. Het getuigt van een onkende platte geest als u de telefoon grijpt en bedankjes kakelt. Niet doen, dus. Reageren kan veel charmanter. Ongetwijfeld is er een gelegenheid waarbij u die ander ontmoet. Zeg dan terloops, dat u zulk een prachtige ansichtkaart ontving op Valentijnsdag. Vermeld ook, waar u die bewaart: onder uw hoofdkussen, naturellement! Verder zwijgen, want nu is de ander aan zet. Op de kunst van het flirten kom ik volgende week terug.

hart

De tweede mogelijkheid: u ontvangt in het geheel niets. Jammer. Wat nu? Eerst eens nagaan of u wel aan de juiste personen heeft laten merken - subtiel, hoop ik- hoe lief u die ander vindt. Wie een ontmoedigingsbeleid voert, kan weinig moed verwachten. Dan bedenken of die ander wel in staat was u een Valentijnskaart te versturen. Was de Mogelijke Geliefde wellicht ziek, zwak, misselijk of lijdende aan een diepe verlegenheid dan wel plotselinge dementie?

hart

De derde mogelijkheid is wel het treurigste: de verkeerde persoon stuurt de goede Valentijnskaart. Meteen weggooien en vergeten, zou ik zeggen. En hou u onwetend als de afzender informeert naar de post-ontvangst.

hart

Met deze handzame liefdesadviezen redt u het tot en met Valentijnsdag en in de eerste dagen erna. Maar vooruitziende Liefdescursisten weten dat er nog leven is na Valentijnsdag. Nu al piekeren zij daarover. Très verstandig! Want welke romantische mogelijkheden of onmogelijkheden Valentijnsdag ook gebracht heeft, u dient op basis daarvan nieuwe liefdesbesluiten te nemen.

hart

Dat begrijpt mijn Liefdescursiste "Koket in Koog aan de Zaan" als geen ander. Zij wil dolgraag leren flirten. Tot dusver waren haar pogingen niet succesvol. Regelmatig dacht haar Mogelijke Geliefde dat zij trouwbeloften verwachtte, wanneer zij alleen maar wilde weten of hij haar leuk vond. Anderen viel het niet eens op, dat zij trachtte te flirten. "Koket in Koog aan de Zaan" heeft nog veel te leren, en met haar talloze andere Liefdescursisten. Volgende week weet u hoe de liefdesconversatie verloopt die ook bekend staat als flirten, na de wijze les van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit