De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Bang voor vrouwen... wat nu?

Leiden, maandag 14 januari 2002

Mijn lieve Liefdescursisten:

Veel slechts is gezegd over vrouwen en als zelfs maar één tiende deel ervan waar is, zou dat nog reden genoeg zijn om in de gracht te springen. De Nederlandse vrouw is een castrerende kenau en draagt altijd een zakmes in heur geruite broekrok. Dat niet iedere man spontaan homosexueel wordt, is het raadsel van deze moderne tijd. Zo redeneert mijn Liefdescursist "Romantisch in Rijswijk". Hij is bang voor vrouwen. Le pauvre!

hart

Nu, er zit wat in zijn filosofietje, dat moet ik toegeven. De laatste decennia zijn vrouwen behoorlijk in opmars. Zij kopen huizen, voeden kinderen op en vervullen steeds vaker topbanen.
En wat stelt de man er tegenover? Strijkijzers repareren. Achterwaarts een auto inparkeren. Uit het hoofd rekenen. Het is allemaal mooi, hoor. Als ik aan dergelijke kwaliteiten denk, sta ik spontaan op van mijn sofa en applaudiseer mijn gemanicuurde handen tout rose.
Natuurlijk vreest de man vrouwen. Waarom zou hij niet? Een man kan zijn ondergoed nog niet alleen kopen.

hart

Mais.... een man blijft van vrouwen houden, en dat geldt zeker voor "Romantisch in Rijswijk". Hij verlangt naar een grote liefde, maar zelfs het kleinste initiatiefje is hem al te groot. Na veel aarzelen heeft hij mij om hulp gevraagd. Wat moet hij doen?

hart

Oefenen, zou ik zeggen. En de grote liefdes nog even uitstellen, want, "Romantisch in Rijswijk", daar ben jij nog helemaal niet aan toe. Als je vandaag een grote liefde tegenkomt, ben je morgen psychotisch of erger. Lieve "Rijswijk", je schrijft me, dat je gek genoeg vooral bang voor die vrouwen bent naar wie je juist het meeste verlangt, en je wilt weten of het normaal is.
Zeker. Veel andere mannen ervaren iets vergelijkbaars; angst en verlangen zijn twee smaken in dezelfde bonbon.

hart

Wie bang is voor het grote, dient met het kleine te oefenen. Liefdescursisten, attentie.

hart

Ik leg u een methode uit, waarbij u zelfs de aantrekkelijkste Mogelijke Geliefde leert aan te spreken: de Liefdestechniek der Kleine Stappen.
De eerste stap die u, en "Romantisch in Rijswijk", dient te zetten, is contact leggen met een Mogelijke Geliefde, die u niet zo aantrekkelijk vindt. U zult dan niet zo bang zijn. Ga met die ander uit eten, naar de bioscoop en probeer een half uurtje wat kusvariaties uit. Beëindig dan het contact op elegante wijze. Vervolgens zoekt u een wat aantrekkelijker Mogelijke Geliefde op. Draai hetzelfde programma af. Gaandeweg zult u merken dat u door de ervaring minder gauw bang wordt.
Heeft u opeens last van angsten, dan beleeft u een terugval. Stapje terug doen. Of in het ergste geval: ga corresponderen met een terdoodveroordeelde in Amerika. Dat is prettig ver weg, en u weet tenminste bij voorbaat hoe het afloopt.

hart

Wel, "Romantisch in Rijswijk", begrijp je wat de bedoeling is? Voor een grote liefde moet je oefenen met de Liefdestechniek der Kleine Stappen. Ga vandaag nog de cassières in de buurtsupermarkt inspecteren, zodat je het volgend weekend onder de pannen bent. Stap daarna over op een kapster met gevoelige handen of een receptioniste met een zwoele mond. Enfin, de rest is aan jou. Liefde is een werkwoord, mijn oude dogma is blijkt ook hier van toepassing. Hop, naar buiten!

hart

Voor mijn derde spreekuur reis ik naar een andere provincie. "Argeloos in Arnhem" is een Liefdescursiste die te goed van vertrouwen is. Als gevolg daarvan is zij alleenstaand en in het bezit van vier kinderen. Van slechts één kan met zekerheid de vader vastgesteld worden. Zij vraagt mij, wanneer zij woorden van liefde moet geloven en wanneer niet, en of er een verschil is tussen hartstocht en liefde.
"Argeloos uit Arnhem" valt in de ene romantische valkuil na de andere. Zij gelooft de verkeerde en wantrouwt de goede Geliefde. Wat is waar en wat gelogen in de liefde?

Op maandag 21 januari weet "Argeloos uit Arnhem" dat, en u ook, want dan vertel ik welke eenvoudige liefdestechniek u moet toepassen om daarachter te komen. Of bent u nooit onaangenaam verrast in l'amour? Gebruik de Taartjes-Techniek en u komt nooit meer bedrogen uit, dat belooft moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit