De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Steun voor beginners

Leiden, maandag 20 mei 2002

LiefdesCursisten!

Uit Klazienaveen riep mij een Cursist in nood. Ja, dan leert men bidden en weet men ook de Liefdesdocente te vinden. Enfin, zo gaat het. Ik draag mijn lot met gratie. Mijn spiritueel-emotionele lessen gaan hem een zee te hoog, een brug te ver en een knoop te snel. Ja, moi denkt weer veel aan zeemannen de laatste tijd. Zonder veel aanleiding, maar wel intens comme toujours. De lucht is ook zo blauw, met aanstormende wolken die mij doen dromen en verlangen naar een nooit eerder bereikte horizon, die mij... ah! Maar ik blijf nog even op de vaste wal, omwille van "Klunzig te Klazienaveen". Hij is liefdestechnisch gesproken een beginneling en verzoekt om praktische steun voor diverse problemen. Welnu, dat kan.

hart

"Klunzig te Klazienaveen" is in het ongelukkige bezit van een hart dat even groot als gevoelig is. Een dame gaat er dus snel op staan, en dat doet pijn, zeker als zij naaldhakken draagt. Men zou zulks romantisch kunnen noemen, maar "Klunzig te Klazienaveen" heeft geen talent voor zoete smart. Hij wil weten hoe hij iemand voor de eerste keer succesvol romantisch op moet bellen. Wanneer zijn avances ongewenst? En wat is het juiste moment om te kussen?

hart

Romantisch telefoneren, 't is een kunst apart. In kort bestek komt 't op het volgende neer. U vergeet alle onzin over spontaniteit en gesprekken die vanzelf moeten gaan. Als zoiets bestond, zat u nu deze regelen niet te lezen. D'acord? Bon.
Voordat u de Mogelijke Geliefde opbelt, maakt u een lijstje van mogelijke gespreksonderwerpen. Let op: geen vragen noteren die met ja of neen te beantwoorden zijn, geen eindeloze opsomming van zaken uit uw eigen leven en ook al geen onderwerpen opschrijven die de ander mogelijk onwelgevallig zijn. Dus: geen moordzaken, dierenleed, overstromingen in India of andere vergelijkbare verdrietjes.
Ook bepaalt u het doel van het gesprek. Wilt u de ander ten huwelijk vragen, alleen uw affectie uiten of ontdekken of men eigenlijk wel op de hoogte is van uw bestaan?
Nu enkele kleine organisatorische kwesties. Glas water onder handbereik zetten. Mobiele ding afzetten. Rechtop zitten. Neus snuiten. Ademhalen. Beetje zuchten. Uitrekken indien gespannen.
Mentale kwesties. Bereid u voor op een mogelijk knorrige reactie. Die hoeft niets met u te maken hebben. 't Kan even niet schikken, en dan belt u een andere keer terug. Ook is het mogelijk dat u een antwoordapparaat krijgt. Ik zou zeggen: niets inspreken. Anders zet u zichzelf in de wachtkamer en misschien vergeten ze u daar op te halen. Dat zou sneu zijn.
Nu bent u wel rijp om de telefoonhoorn op te nemen. Blijf ontspannen rechtop zitten en praat. Wat heeft u eigenlijk te verliezen? Veel. Alles. Bel toch maar op.


hart

Uw tweede vraag, "Klunzig te Klazienaveen". Wanneer zijn avances ongewenst?

hart

Als zij te snel komen of te groot zijn in omvang (nooit bij de tweede ontmoeting rode rozen geven), als zij ongevraagd broeierig zijn (iedere man die in blouses graait, verdient de doodstraf) of als zij blijven komen nadat duidelijk gezegd is van nee en nooit meer.
Draai de redenering om, en u weet wanneer de avances gewenst zijn.

hart

Volgt uw derde en laatste vraag, "Klunzig te Klazienaveen". Wat is het juiste moment om te kussen?

hart

Moi vindt ieder moment daarvoor een tout eigen charme hebben, maar niet iedereen geschikt voor dat moment.

hart

Dat "Klunzig te Klazienaveen" dat niet verstaat, is mij een raadsel. Onlangs werd mij medegedeeld dat vrouwen in de liefde de baas zijn, en 't klonk zelfs berustend, alsof de man in kwestie zich geheel en al daarmee verzoend had. Of was er toch een tikkeltje weerstand tegen de idee? Veel heren steken dergelijke salonpraatjes af zonder te begrijpen wat de consequenties ervan kunnen wezen, maar een dilletant als "Klunzig te Klazienaveen" hoeft zich het hoofd hierover niet te breken.

hart

Het is tijd om te kussen, als de gespreksstof op is, men niet van elkaar wil scheiden en de ogen als onweerstaanbaar naar de lippen van een ander worden getrokken, en dit niet omdat er eczeem op zit.

hart

Maar: in geval van twijfel: nóóit kussen.

hart

Nu ik "Klunzig te Klazienaveen" uit zijn ellende heb geholpen, ga ik volgende week over tot problemen van een hogere orde. Wel wil ik alle Liefdescursisten aanmanen goed op te letten, want over enkele weken moet ik u verlaten. Niet schrikken, alle liefdeslessen blijven op 't vertrouwde adres staan zodat u de hele zomer nog kunt oefenen. Wat er daarna gebeurt, hangt af van... mais non, laat ik niet op de ontwikkelingen vooruit lopen.

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit