De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Verliefd... spreken of zwijgen?

Leiden, maandag 7 januari 2002

Lieve Liefdescursisten:

"Eén keer trek je de conclusie: vriendschap is een een illusie", kweelde het Goede Doel. Dat zal toch niet waar wezen? Men moet in het leven ergens van op aan kunnen en aangezien de liefde altoos onzeker is, biedt vriendschap hopelijk een reddingsboei. Rozen verwelken, schepen vergaan of maken zeeziek, maar ware vriendschap eh... of was het liefde die altijd zou blijven bestaan? In volksrijmpjes is uw Liefdesdocente nooit goed geweest; haar hartstocht ligt eerder bij het sonnet. Ah! De zoete wending van de volta in mijn lendenen... Mais... wij dwalen af. Er is een Liefdescursist in nood. "Slapeloos uit Steenwijk" ligt 's nachts wakker en tobt.

hart

Vorige week meldde die jongeman zich op mijn Spreekuur. Hij schreef me, dat hij verliefd was op een meisje uit zijn vaste vriendenkring. Moest hij haar zijn liefde verklaren? Dan liep hij de kans om afgewezen te worden, en of hij dan nog in die vriendenkring paste.... Meisjes kunnen giechelen, en jongens kunnen daar niet tegen. Kortom, wat moet "Slapeloos uit Steenwijk" doen: spreken of zwijgen? Deze week het antwoord.

hart

Laten we de mogelijke gevolgen eens op een rijtje zetten. Stel dat "Slapeloos uit Steenwijk" zwijgt. De verliefdheid kan vanzelf overgaan. Heus, dat gebeurt. Bij de een duurt dat slechts een weekje, bij een ander ebben de eerste hartstochten pas weg na drie jaar. Maar pas op: de verliefdheid kan ook sterker worden. Zo'n jongen gaat dan voortdurend somber en broeierig kijken. Vooral Steenwijkers krijgen gauw het aura van een serie-moordenaar zonder werk. Niet zo prettig.
Moet hij dan spreken? Hmmm. Nogal een risico.

hart

Moi adviseert daarom de techniek van de Dubbele Agenda. Daarmee kan de vriendschap behouden blijven, ook als de liefde verloren gaat. Immoreel? Luister eens, mes enfants, als moi iets adviseert, kàn het niet immoreel zijn.

hart

"Slapeloos uit Steenwijk" moet allereerst naar de drogist om valeriaandruppeltjes te kopen. Op tijd innemen met een glaasje water. Casanova had tenslotte ook geen diepe wallen onder zijn ogen.
Vervolgens is het tijd om doelgericht te handelen. Tijdens een uitgaansavondje met de vriendenclub vraagt hij het bewuste meisje ergens mee naar toe. Is zij artistiek, dan dient hij een tentoonstelling te noemen. Ziet zij er leuk uit, dan vraagt hij haar advies bij het aanschaffen van een nieuw kledingstuk. Heeft ze niets zinnigs te zeggen, dan kan ze altijd nog mee naar de bioscoop. Er draaien tegenwoordig films, die zo'n drie uur duren.

hart

Onthou deze romantische techniek, Liefdescursisten. Op een zogenaamde onschuldige manier weekt u de Aanstaande Geliefde los uit de groep en heeft u haar of hem voor u alleen. U hoeft niet te zwijgen of te spreken, maar bent wel in een uitstekende positie om meer onderzoek te doen.
Tijdens dit ongedwongen samenzijn à deux merkt u hoe de ander op u reageert. Let op signalen als veelvuldig oogcontact, spontane aanrakingen en persoonlijke opmerkingen. Reageer op alles enthousiast, maar blijf normaal. Aan het einde van de afspraak zegt u onschuldig, dat u het graag nog een keer zou overdoen, want.... er draait nog die andere film, u heeft ook schoenen nodig of er is een nòg mooiere tentoonstelling.

hart

U ziet wat "Slapeloos uit Steenwijk" op deze manier doet? Hij houdt zijn vriendenclub intact en probeert tegelijkertijd daarbuiten een romantische structuur op te bouwen. Het lijkt onschuldig maar dat is het niet, zodat we hier van de Dubbele Agenda-techniek spreken. Indien er romantiek ontstaat, heeft "Slapeloos" twee werelden: de vriendengroep en de liefde. Het een hoeft het ander niet te schaden.
Alors, "Slapeloos", aan de slag. Breng aan het eind van deze maand rapport uit. Ik verwacht tevreden over je te kunnen zijn.

hart

Volgende week laat ik een andere Liefdescursist voor de klas komen. Dan krijgt "Romantisch in Rijswijk" mijn speciale aandacht. Ja, wederom een man, maar die hebben nu eenmaal de meeste problemen.
"Romantisch in Rijswijk" snakt naar avontuur, naar belevenissen en ervaringen. Dat is mooi. Alleen durft hij nauwelijks iemand aan te spreken. Kortom, de man wil graag een grote liefde, maar is er eigenlijk te schrikkerig voor. Verlangend en verlegen, hoe moet dàt verder?

Op maandag 14 januari verlossen wij deze Liefdescursist uit zijn gehunker met het enige juiste antwoord van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit