De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Het Uiterlijk Behang

Leiden, maandag 8 april 2002,

Allerliefste Liefdescursisten:

De man die meent dat zijn mooie karakter hem een romantische zomer zal bezorgen, komt tegenwoordig bedrogen uit. Een vrouw wil ook iets leuks hebben om naar te kijken en al is uiterlijk niet alles, veel is het wel. Ja, dat stemt menigeen al geruime tijd tot nadenken, zonder dat het evenwel tot enig zinvol handelen heeft geleid. Heren, heren toch. Moet u u werkelijk ieder utsemutsig romantisch detail uitleggen? Kennelijk, begin ik te denken. Door cursisten als u ervaar ik mijn roeping als Liefdesdocente. Mooi, maar ietwat uitputtend.

hart

Ja, want de Liefdesdocente heeft ook nog een eigen leven, al kan menige Cursist zich dat niet voorstellen. En dan klinkt van tijd tot tijd de roep van de media. Afgelopen week was ik te gast in een charmant lunchprogramma om het nut van kleine stappen in 't romantische leven uit te leggen. Men vond het allernuttigst, maar 't educatieve effect was geheel teniet gedaan door, zo vernam ik later, de glamour-uitstraling mijner kleding die de sfeer van zwoele Parijse nachten opriep. Ik kan wel merken, waar sommige Liefdescursisten met hun gedachten zitten. Precies: bij de uiterlijke verschijningsvorm.

hart

Uiterlijk dus. Weg met het goede karakter, dat in de zaterdagse contactadvertenties almaar om de hoek komt kijken. Wie goed kan kussen, kleine bedragen geld kan wisselen en in staat is mijn mantelpakjes naar de stomerij te brengen, heeft dat wat mij betreft niet nodig. Deze opvatting staat garant voor een ontstuimig liefdesleven, zij het niet al te stabiel. Een taxi op straat aanhouden strekt overigens ook tot aanbeveling.

hart

Het is inderdaad zo dat een man die witte sokken draagt de lachlust van vele dames opwekt. De man in kwestie ziet er nooit kwaad in; waarmee hij ook als dom te kijk staat. Nu kan dom wel lief zijn, maar nooit in combinatie met witte sokken. Wat de broekrok is voor de vrouw, is de witte sok voor de man.
Dan schoenen. Daar ben ik zelf uiterst gevoelig voor. Een fatsoenlijk model, onderhouden volgens de gebruiksaanwijzing van winkel van herkomst, en gemaakt van stof of leer. Geen sportschoenen, sandalen of pantoffels.
De kleding is bijpassend, schoon en fris. Geen pluizige truien of blouses met korte mouwen als u ielige armen hebt. U bent romantisch, niet gemakzuchtig.

hart

Aldus voorbereid mag een heer een dame tegemoet treden. En zij?

hart

Zij dient zich in te houden, daar komt het op neer. In deze tijd, waarin vrouwen het sterke geslacht zijn, moet zij genadig zijn tegenover de man die dat nog niet helemaal beseft. Weet zij iets beter dan hij? Ze zwijgt tactvol. Kent zij films die meeslepender zijn, restaurants met een gewaagdere kaart of is zij op de hoogte van tout et tous terwijl hij zijn eigen telefoonnummer niet van buiten kent? Zij zwijgt. Glimlacht. Ja, dat kost moeite, mijn lieve Cursistes. U wil zo graag een man ontwikkelen. Optimistischer geesten veronderstellen bewonderd te worden als zij hun kennis en wijsheid etaleren tijdens het eerste afspraakje. Mijn dringende advies: doe dat theelepel voor theelepel, zodat hij het kan slikken.

hart

Had ik het vorige week niet over de nieuwe romantiek, pruilen nu enkele Liefdescursisten? Naturellement. Maar de oude gewoonten uit de prehistorie zijn er nog, alleen zijn ze ondergronds gegaan.

hart

Dan het o zo kwetsbare punt van het afscheid. De dame heeft de komende vijf jaar al ingedeeld, terwijl de heer nog altijd niet weet hoe hij 't heeft.

hart

Daarom zegt een dame niets. Zij laat hem. Kust hij, goed. Kust hij niet, prima. Zegt hij te bellen, te schrijven of belooft hij een postduif te sturen? Glimlach. Een dame heeft haar plan toch wel klaar en dat hangt niet af van 's mans gedrag bij het afscheid.

hart

De dagen waarop het mannelijk overwicht telt, zijn feitelijk een toneelstukje geworden. Geen wonder dat de gemiddelde man tobt over zijn kwaliteiten als geliefde. Is hij nog wel nodig? Daarover volgende week meer, aan de hand van de wanhoopskreet van mijn Liefdescursist "Onzeker in Oss". Hij klaagt dat ik manonvriendelijk ben en wat erger is, dat hij nauwelijks de straat meer op durft. Poelepoelepoele toch! Aanstaande maandag verneemt u en "Onzeker in Oss" de functie van mannen van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit