De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Leidse Liefdescursus

Haastige spoed... romantisch goed?

Leiden, maandag 18 maart 2002,

Allerliefste Liefdescursisten:

Zei maman het vroeger niet? "Haastige spoed is zelden goed." Dat was werkelijk mooi gezegd, en 't klonk de slomen onder u als muziek in de oren. Hiermee had u immers een fraai excuus om achterover te leunen en ontspannen te menen dat de liefde vanzelf op uw pad zou komen, en dat enige spoed alles zou forceren, wat natuurlijk ten koste van alles voorkomen moest worden.
Vraiment?
Mijn Liefdescursist 'Bedachtzaam uit Bloemendaal' zit na jaren van grote innerlijke traagheid met de problemen. Hoe nu verder?

hart

'Bedachtzaam uit Bloemendaal' wil graag liefde, en veel ook. Liefst meteen, want de nachten zijn lang en zijn hormonen veeleisend. Ach ja. Lente. Dan vervaagt het verschil tussen romantiek en erotiek zo snel. Maar 'Bedachtzaam uit Bloemendaal' heeft wel een dure meerjaren-hypotheek op zijn veel te grote woning. Moet hij die verkopen en van het geld prijzige romances beginnen? Zal hij via een advertentie om inwoning met liefdevol karakter verzoeken? Of moet hij inderdaad wachten tot het vanzelf op zijn pad komt?

hart

Allemaal lastige vragen, die terug te voeren zijn op deze tijdgeest. Men wil zo graag tolerant zijn en alles toestaan wat er ook maar in de verste verte uitziet of het moet mogen, maar dientengevolge raakt iedereen de rechte weg kwijt. Opeens roept men veel te hard over het einde van het vermeende gedoogbeleid, zodat ook dat weer ongeloofwaardig wordt. Dergelijke ontwikkelingen wreken zich op het romantische.

hart

Wat is er gebeurd met de Gulden Middenweg? Zeker zoekgeraakt in een beschermd natuurgebied. Ondanks dat heilloze terrein wou ik toch graag dat 'Bedachtzaam uit Bloemendaal' daar eens ging kijken. Er zijn daar talloze mogelijkheden tot verdwalen, en daarom zal ik enige richtlijnen geven zodat 'Bedachtzaam' weet wanneer hij op die Middenweg staat.

hart

Op de Gulden Middenweg heeft men gemoedsrust en voelt men verlangen. Dus: omdat zijn huis te groot is, heeft 'Bedachtzaam uit Bloemendaal' geen gemoedrust en zal hij die ook niet verkrijgen. Dat geldt ook voor Liefdescursisten die meer verlangen dan zij aan kunnen. Wie alleen met zestenige mandoline-spelende Chinese vrouwen een liefdesverhouding wil, moet lang zoeken om niemand te vinden. Het verlangen zal in dit geval omgekeerd evenredig groot zijn met uw gemoedrust, die, om precies te zijn, minder dan nul zal wezen.

hart

Wie op de Gulden Middenweg staat, weet waarheen dat pad voert. Dus, 'Bedachtzaam uit Bloemendaal', als je meteen liefde wil, zou ik alle middelen tegelijk inzetten om dat te verkrijgen. Meld je aan voor televisieshows, radio-optredens, interviews, adverteer en annonceer, vraag iedereen die je kent of ze 'iemand' voor je weten en als je dat alles gedaan hebt, kom mij dan niet vragen waarom het mislukt is. Ik zou je dan zeggen wat je al lang weet: liefde valt niet te maken, hoogstens een beetje te sturen.

hart

En natuurlijk: u moet er klaar voor zijn.

hart

Wie een overvolle agenda heeft, hoeft niet te klagen dat er nooit eens een voorstel voor een weekend Parijs wordt gedaan. Spreidt u een humoristisch gebrachte mensenhaat ten toon, dan zult u niet snel voor intieme etentjes ontvangen. En ook: zit u zieltogend naast de telefoon te wachten tot er zich eindelijk eens een liefde meldt, dan heeft u weinig in het leven dan uw verwachting.

hart

Het gaat er dus om een beetje van alletwee te doen, 'Bedachtzaam uit Bloemendaal'. Je mag best wat moediger worden en initiatieven ontwikkelen. Werp af wat je hindert, of het een duur huis is of oude overtuigingen. Misschien is dit het laatste jaar van je leven, dus het is tijd dat goed te besteden.
Maar wees geduldig. Zelfs de mooiste bloem heeft tijd nodig om te groeien.

hart

Aanstaande maandag weer een mannelijke Liefdescursist. Hij heeft de overtuiging dat iedere vrouw ouder dan 30 jaar graag verkering wil. Dat is een publiek geheim, meent "Mannelijk in Mechelen". Aha, een Belg. Welnu, ook zij hebben liefde nodig. En veel genade, blijkt weer eens, want zijn gedachtengang is op waanideeën gebaseerd. Welke dat zijn, en hoe het werkelijk zit, hoort u volgende week van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit